Jan Slagter & Joop Daalmeijer: Strijd over toekomst publieke omroep

Joop Daalmeijer (1946) is voorzitter van de Raad voor Cultuur. Jan Slagter (1954) is directeur van Omroep MAX. Ze lijken op elkaar. Beiden gepassioneerd over televisie. Joop adviseerde onlangs over de nieuwe mediawet, die de macht van de omroepen beperkt. “Die wet is een gedrocht”, zegt Jan. “Onzin” zegt Joop. Een twistgesprek tussen twee kwajongens in de media.
Joop, Jij bent de zoon van een slager…
Joop: “Ik ben opgegroeid in Schiedam. In een heel leuk katholiek gezin. En ik had de liefste vader van de wereld. Een slager inderdaad.”
En Jan?
Jan: “We waren een heel gereformeerd gezin. Mijn vader was 40 jaar ambtenaar. Ging braaf met z’n brommer en pakkie brood naar z’n werk. En hij vond het iedere dag een feest. Ik kan me dat nu moeilijk voorstellen…”
Jullie zijn allebei doodgewone jongens?
Jan: “Ja, ieder dubbeltje omdraaien.”
Joop: “Ik kom ook niet uit een aristocratisch nest. En dat beïnvloedt ook mijn werk bij de Raad voor Cultuur. We hadden bijvoorbeeld een discussie over een heel goed balletgezelschap, dat dreigde te verdwijnen. Dat zou betekenen dat 16 dansers van de ene op de andere dag hun baan kwijt zouden zijn. Dat hebben we dus niet laten gebeuren. Dat is de compassie voor mensen die ik heb.”
Jan: “Die mensen leveren wel kwaliteit. Daar is soms te weinig oog voor.”
Joop: “We doen nu een groot onderzoek naar de positie van ZZP-ers in de cultuur. Topviolisten die een avond moeten spelen voor 120 euro per avond! Dan denk ik jongens, mogen die mensen alsjeblieft een normaal inkomen hebben?”
Inmiddels praten jullie allebei regelmatig met Sander Dekker, de staatssecretaris van media, over de toekomst van de publieke omroep.
Joop: “Mijn laatste gesprek met Dekker ging over publiek-private samenwerking van de regionale omroepen. Ik ben bezorgd over de kwaliteit van de lokale en regionale journalistiek. De kranten. De publieke omroep. Het gaat financieel steeds slechter. Dus ik ben voor samenwerking. Ook met de landelijke publieke omroep. Nieuws bijvoorbeeld. Ik wil een regionaal nieuwsblok om 1800 uur, om 20.00 uur en om 22.00 uur voorafgaand of aansluitend op het NOS Journaal.”
Jan: “Nou, prima natuurlijk. Maar gewoon om 17.00 uur kan toch ook? Wie zit er in de rest van Nederland nou te wachten op nieuws over een kalfje dat is geboren in Drenthe?”
Joop: “In Drenthe wel en daar is het dan te zien. Niet in Zoetermeer, waar jij woont Jan. Ik ben zelf als schrijvend journalist begonnen. En dan zat je bijvoorbeeld met vele collega’s bij de gemeenteraad. Nu gebeurt dat nauwelijks nog. En dat is slecht voor de lokale democratie. Maar dan praat ik daar over met Sander Dekker. En die kan niet anders zeggen als: De publieke omroep mag zich volgens de wet niet dienstbaar maken aan winst door derden. En dus kunnen ze niet samenwerken met bijvoorbeeld kranten. Hij heeft gelijk, maar dan zou de wet moeten veranderen. Een gemiste kans.”
“De omroepverenigingen zijn wel een beetje achterhaald. Ga maar eens naar zo’n verenigingsbijeenkomst. Dat gaat echt niet over de publieke omroep…”
“Op basis van jullie advies gaan een paar mensen die door de regering zijn benoemd bepalen waar Nederland naar kijkt. En daarom wordt de publieke omroep een staatsomroep.”
Submit a Comment