Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 9 August 2022

Scroll to top

Top

5 Comments

Pechtold betaalde prive jet naar Oekraïne zelf. Toch?

Pechtold betaalde prive jet naar Oekraïne zelf. Toch?
Ton F. van Dijk

D66 leider Alexander Pechtold is een van de beste politici in het land. Dankzij hem weten we dat het onderhoud van De Groene Draeck – het scheepje van prinses Beatrix – te veel kost. Ook stelde Pechtold kritische vragen over uitgaven van Koning Willem Alexander. Hoewel de monarch binnen zijn begroting bleef wil Pechtold het naadje van de kous weten.

De D66 leider is een groot voorstander van transparantie in politiek en openbaar bestuur. En dat siert hem. Het is aan hem te danken dat we zometeen weten wat de restauratie van de Gouden Koets heeft gekost. En dat is belangrijk in een democratie als de onze.

Omdat Pechtold zo principieel is op dit punt, legt hij zelf ook bij voortduring verantwoording af over zijn handel en wandel als Tweede kamerlid. Hij doet dat ondermeer door alle reizen die hij maakt te melden in het reizenregister van de Tweede Kamer.

En als Pechtold een geschenk ontvangt laat hij dit onverwijld optekenen in het geschenkenregister van diezelfde Kamer. Dat is ook verplicht natuurlijk. Want zo weten we of kamerleden gevoelig zijn voor gunsten van anderen. En kunnen we eventuele belangenverstrengeling tegen gaan. Opnieuw is transparantie hier het kernbegrip.

Pechtold is consentieus als het gaat om het melden van reizen en giften. Dat blijkt waneer we zijn opgave bekijken. De laatste keer dat hij een kadootje kreeg was begin maart. Het register vermeldt: 

Ontvangen van de SGP-Jongeren naar aanleiding van zijn aanwezigheid als spreker een theaterbon ter waarde van €80,-. 05-03-2016

Vraag is of het niet een beetje ver gaat dat iemand als Pechtold in het kader van transparantie zelfs een theaterbon van 80 euro moet melden. Maar hij doet het, dus dat is lovenswaardig. Zoveel transparantie siert de D66 leider eenvoudig.

Af en toe vind ik dat Pechtold doorslaat. Zo meldt hij in maart 2015 dat hij een boek heeft ontvangen van ene Frans Lavooij ter waarde van een kleine 20 euro. Beetje overdreven. Van omkoping lijkt me geen sprake. Maar transparant is het wel. Nogmaals complimenten aan Pechtold voor zoveel principes.

Ontvangen van Frans Lavooij het boek “Always go the extra mile” over kerende kansen en durven doorpakken ter waarde van €19,90. 31-03-2015

Maar wacht even. Frans Lavooij? Wie is dat eigenlijk? Het blijkt te gaan om een zeer vermogende Rotterdamse zakenman met grote zakelijke belangen in de Oekraïne. Lavooij bezit als ondernemer een aanzienlijk belang in koffieproducent Galca in Lviv. Het bedrijf heeft naast een fabriek ondermeer een koffieshop keten door de hele Oekraïne.

Frans Lavooij is ook een goede bekende van Roland Pechtold. De broer van Alexander. Samen zetten ze zich in voor goede doelen. En op 31 maart 2015 kreeg de D66 leider dus van deze Lavooij – groot voorstander van handelsbetrekkingen met de Oekraïne – een boek van 20 euro. Goed dat we het weten. Extreem transparant!

Zeker omdat Nederland binnenkort in een referendum uitspraak doet over een handelsverdrag met de Oekraïne. Voor ondernemer Frans Lavooij is het belangrijk dat ons land ja zegt tegen dit verdrag. Zijn bedrijf, Nedspice Sourcing, doneerde om die reden ook 5000 euro aan de “ja” campagne van Joshua Livestroo, zo vermeldt de website van deze lobbyist voor het verdrag met de Oekraïne.

Frans Lavooij heeft dus grote zakelijke belangen in de Oekraïne en schonk een boek van 20 euro aan Pechtold. Diezelfde Pechtold zet zich als D66 politicus in voor het handelsverdrag. En dus is het goed dat Pechtold in het kader van de transparantie het kado van 20 euro opgaf in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Zodat we zelf kunnen beoordelen of Pechtold zich laat beinvoeden door het presentje van Frans Lavooij.

Pechtold roomser dan de paus

Nou zult u misschien zeggen: 20 euro? Dat is belachelijk. Dat doet Pechtold niet. En ik ben geneigd u gelijk te geven. Natuurlijk laat Pechtold zich niet voor een geschenk van een paar tientjes voor het karretje van ondernemer Frans Lavooij spannen. En toch vond Pechtold het zelf belangrijk genoeg om te vermelden in het geschenkenregister. Je zou kunnen zeggen dat hij qua transparantie roomser dan de paus is.

Maar nu komt het. Op 21 februari van dit jaar reisde Pechtold naar de Oekraïne. Om zelf vast te stellen hoe belangrijk een “ja” stem bij het referendum is. Hij deed dit samen met D66 kamerlid Kees Verhoeven. De twee vlogen samen vanaf Rotterdam airport naar Kiev. Vanuit Kiev naar Lviv. En vervolgens weer terug naar Rotterdam. Een driedaags bliksembezoek, waarover met name Kees Verhoeven veelvuldig twitterde.

Zo weten we dat Pechtold president Poroshenko bezocht. Naast leider van het land de grootste chocolade producent aldaar. Zijn bedrijf Roshen verkoopt chocolaatjes in dezelfde webwinkel als Galca zijn koffie.

Er gaat niets boven transparantie zo moet Pechtold gedacht hebben

Galca? was dat niet het bedrijf van Frans Lavooij? De man die Pechtold dat boek schonk van 20 euro? Ja inderdaad. Zo zie je maar hoe belangrijk zo’n vermelding van een simpel boek in het geschenkenregister is. Er gaat niets boven transparantie, zo moet ook Pechtold gedacht hebben.

Wie op de foto’s kijkt die Kees Verhoeven via Twitter de wereld in stuurde ziet dat Pechtold en hij niet de enigen waren die de Oekraïense president en chocoladebaas mochten ontmoeten. Op de foto’s staat ook een man die we niet kennen. Bij navraag blijkt het te gaan om de Rotterdamse zakenman Frans Lavooij. Iemand met directe zakelijke belangen in de Oekraïne.

Iemand die Pechtold een boek gaf van 20 euro. Het zal toch niet waar zijn? Zou Pechtold Lavooij hebben meegenomen omdat hij een boek kreeg van de zakenman? Onzin natuurlijk. Maar goed dat zo’n geshenkenregister bestaat en Pechtold is kennelijk zo “precies” is dat hij zelfs kleine giften opgeeft. Het is gewoon transparant. Typisch Pechtold.

“Geheime” zakenvluchten komen wel vaker voor

Maar hoe kwam zakenman Lavooij dan in de delegatie van Pechtold terecht? Nou dat zit zo: Lavooij gaf Alexander Pechtold en Kees Verhoeven een lift naar de Oekraïne. In zijn prive vliegtuig. Navraag bij het internationale Flight Aware, dat alle vluchtdata ter wereld verzamelt, leert dat deze specifieke vlucht niet in de database voorkomt. Waarschijnlijk een kwestie van een “blocked tailnumber”, aldus een woordvoerder. Hij wijst erop dat het vaker voorkomt dat zakenjets met “geheime” vluchten werken, zeker als er “celebrities” aan boord zijn, aldus Flightaware, desgevraagd.

Een geheime vlucht met een prive vliegtuig? De transparante Pechtold? D66? Dat kan toch niet? Jawel dat kan wel. Het lekte ook uit en haalde zelfs hier en daar een internetsite. Verder niks aan de hand. Tenminste als Pechtold en Verhoeven hun vlucht zelf betaald hebben. Zo’n chartervlucht met een zakenjet kan toch volgens insiders zomaar 50.000 euro kosten.

Gelukkig hebben we het reizenregister en het geschenkenregister van de Kamer, die opheldering kunnen verschaffen over de waarde van de vlucht. En gelukkig is Pechtold transparant.

Of toch niet? De man die een boek van Frans Lavooij opgaf als geschenk, is echter “vergeten” zijn reis naar de Oekraïne met het privetoestel van Frans Lavooij te melden in het reizenregister.

De gift aan Pechtold staat nergens vermeld

Ook het geschenkenregister, waarin alle gunsten en geschenken met waarde gemeld dienen te worden, kan ons helaas niet verder helpen. Een boek van 20 euro, natuurlijk. Maar een privejet naar de Oekraïne, nee die gift aan Pechtold staat nergens vermeld.

Dat kan maar een ding betekenen: Pechtold en Verhoeven hebben hun deel van de prive vlucht zelf betaald. En nee, dat Frans Lavooij samen met Pechtold de Oekraïense president Poroshenko bezocht, heeft niets te maken met een wederdienst.

Dat men daarna doorvloog naar Lviv, waar de koffiefabriek van Lavooij is gevestigd, lijkt ook niet ingegeven door een zakelijk belang van Lavooij. Dat was een inhoudelijke keuze van Pechtold.

Immers het geschenkenregister maakt geen melding van het aannemen van een prive vlucht door Pechtold. Dus is er geen sprake van een gunst van de zakenman aan de politicus

Moet een duur reisje zijn geweest voor D66.

Wel goed van Pechtold dat ie zo’n prive vliegtuig zelf betaalt. Toch? Kijk dat is nog eens principieel. Dan mag je ook vragen stellen over de Gouden Koets!

Schermafbeelding 2016-03-14 om 16.35.27

Comments

  1. Goed zeg van Pechtold. Zou echter niet verbazen als iemand heeft voorgeschoten en Pechtold de reiskosten binnenkort nog eventjes moet overmaken.

  2. Godelieve

    Corruptie heet dat toch?

  3. Eugene

    “De D66 leider is een groot voorstander van transparantie in politiek en openbaar bestuur.”

    Daar ben ik gestopt met lezen. Schrijf dat soort misselijkmakende onzin ajb aan t einde van het artikel.

Submit a Comment