Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 4 February 2023

Scroll to top

Top

5 Comments

Hoogleraar: "Grote integriteitsschending Pechtold kwestie van landsbelang"

Hoogleraar: “Grote integriteitsschending Pechtold kwestie van landsbelang”
Ton F. van Dijk

“Schadelijk voor het aanzien van de politiek, D66 en Alexander Pechtold als persoon. Bovendien zeer laakbaar”. Dat zegt prof. Dr. Muel Kaptein, over de reis met een prive vliegtuig door Alexander Pechtold naar de Oekraine.

De privejet bleek gisteren betaald door een Rotterdamse zakenman en niet als gift gemeld aan de Tweede Kamer zoals voorgeschreven. “Dit schaadt de integriteit van de politicus Pechtold, het is immers geen schoolreisje”, aldus Kaptein, vooraanstaand hoogleraar integriteit aan de Erasmus universiteit in Rotterdam.

Pechtold reisde vorige maand naar Kiev op kosten van de Rotterdamse zakenman Frans Lavooij. Deze betaalde zo blijkt uit een artikel in de Volkskrant vandaag niet alleen de vlucht in een prive jet, maar ook een hotelovernachting en een etentje voor Pechtold.

“Het is behoorlijk mis gegaan en daar is geen excuus voor…”

Muel Kaptein vindt dat er is sprake van een duidelijke integriteitskwestie; “Omdat je niet de schijn moet wekken van belangenverstrengeling of machtsmisbruik. Dat heeft Pechtold hier wel gedaan. En dat is ernstig. Het is behoorlijk mis gegaan en daar is geen excuus voor”, aldus de autoriteit op het gebied van integriteitskwesties bij politici.

Gisteren werd via F-site al duidelijk dat Pechtold de gift van de zakenman, die in de vele duizenden euro’s kan lopen (een prive vliegtuig kost zo’n 20-50.000 euro) niet heeft gemeld in het geschenkenregister van de Tweede Kamer. Terwijl hij dit wel binnen een week had moeten doen.

Volgens Prof. Dr. Kaptein een regelrechte integriteitsschending. “En ook geen kleinigheid, het gaat om grote bedragen, met belangen die mogelijk door elkaar lopen. Dan moet je transparant zijn. Zeker de heer Pechtold die zelf altijd vraagt om transparantie van anderen”, aldus Kaptein.

Het is volgens Kaptein een “buitengewone” kwestie die veel vragen oproept over de integriteit van Pechtold. Hij legt uit; “Er is allereerst sprake van een kleine integriteitschending door het niet te melden in het geschenkenregister. Dat hij de waarde nog niet wist, staat niet in de weg, dat hij de vlucht binnen een week had kunnen melden met de medeling dat het exacte bedrag nog zou volgen”.


“Er is sprake van een grote integriteitsschending vanuit het landsbelang.”

Maar nog ernstiger vindt Kaptein de schade voor het land en de politiek. Hij zegt; Er is sprake van een grote integriteitsschending vanuit het landsbelang, omdat er sprake is van de schijn van belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dit roept gewoon teveel vraagtekens op en is slecht voor de politiek als geheel”.

Kaptein publiceert jaarlijks – samen met zijn collega Prof. Dr. Leo Huberts van de Vrije Universiteit – een overzicht met integriteitsschendingen van politici. Hij zegt daarover; “De kwestie met Pechtold komt ongetwijfeld hoog op de lijst voor 2016. Het gaat om een serieuze zaak, exorbitante bedragen en een politicus van naam met een voorbeeldfunctie, die anderen op dit punt de maat neemt”, aldus de hoogleraar.

“Dit is achteraf niet meer recht te praten…”

Hij vervolgt; “ Pechtold moet van goede huize komen om duidelijk te maken dat hij nog schone handen heeft, want dit is achteraf niet meer recht te praten. Hij had vooraf transparant moeten zijn en dat is hij niet geweest. Eigenlijk is dat nog het meest kwalijk”.

Morgen overlegt Pechtold volgens zijn woordvoerder de bonnetjes van de prive vlucht en de hotelovernachting en zal hij in het geschenkenregister alsnog aangeven hoe groot de gift is die zakenman Lavooij heeft gedaan.

NB: Deze tekst is integraal door prof. dr. Muel Kaptein geautoriseerd voor publicatie. Kaptein is Hoogleraar integriteit en ethiek aan de Erasmus Universiteit en werkzaam bij KPMG Forensic accounting. Hij publiceert jaarlijks en lijst van politici die zich schuldig hebben gemaakt aan integriteitsschendingen in samenwerking met Vrij Nederland.

Comments

 1. Nico Ronda

  Integriteitskwestie: dan kunnen we heel den Haag opruimen.Daar houd zich geen enkele zich aan de regels,die maken alleen regels voor het plebs

 2. Henk P.

  Tjah… het kan verkeren.
  Kwalexander die anderen wil beleren,
  laat zich fêteren door ¨foute heren¨.

  Man man man… wat een kleine miezerige man.

 3. Eugene

  Ik mag die hele politieke carrierewezel genaamd Pechtold niet. Maar kan zo’n ‘gift’ echt geen foutje zijn en dus nu sterk oiverdreen? Kom ajb met ergere aantijgingen richting zulke poppen. Ik wil ook dat hij hard maar dan ook echt hard valt..

 4. Dick van Toulon van der Koog

  Inderdaad een aanklacht waard, dat bezoek van de heer P. aan de Ukraine. De hoogleraar integriteit (interessant werkterrein, anno 2017 !) verliest zich in het geneuzel waar NL’ers zo sterk in zijn: lullige reis- en verblijfkosten. IK geef toe: weinig fraai. Wie weet nog een democratische politicus met gevoel voor stijl ? De gotspe van de heer P. is dat hij meent zijn publieke energie te moeten investeren in een land geregeerd door criminelen, waar EU politici niets te zoeken hebben. Bondskanselier Kohl beloofde Gorbachev indertijd dat het Westen in ruil voor Duitse hereniging in het gevallen hiaat in Oost Europa niet verder naar het Oosten zou proberen op te rukken dan de West grens van de Oekraine. De heer P. zou er beter aan doen zich thuis in te zetten: bv voor het welslagen van de treurig lang durende kabinetsformatie ?

Submit a Comment