Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 1 March 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Krijgt politicus Jos van Rey wel eerlijk proces?

Krijgt politicus Jos van Rey wel eerlijk proces?
Ton F. van Dijk

Krijgt voormalig VVD prominent Jos van Rey nog wel een eerlijk proces? Dat is een serieuze  vraag, nadat PvdA minister Ronald Plasterk vorige week iets ongekends deed: Hij reageerde via Twitter op een uitspraak van Van Rey in de rechtbank. 

Van Rey wordt ondermeer verdacht van het lekken van informatie rondom een burgemeestersbenoeming. Dat is een ambtsmisdrijf volgens de officier van justitie. Zelf noemt de voormalig wethouder uit Roermond en VVD senator Van Rey het praten over een vertrouwelijk sollicitatie-procedure eufemistisch “klankborden”. 

Het is volstrekt normaal volgens de verdachte politicus om binnen de partijlijn – in dit geval de VVD – met elkaar te bespreken wie de kandidaat is voor een burgemeesterschap.

Of Van Rey gelijk heeft zal de rechter bepalen. Feit is dat niet uit de school geklapt mag worden bij de benoeming van een burgemeester.

“Klankborden” dus, zo beweerde Van Rey vorige week in de rechtszaal. Reden voor minister Plasterk om onmiddellijk een tweet de wereld in te sturen waarin hij meldt, dat er niks “normaals” is aan wat Van Rey deed. Plasterk was als minister bij vele benoemingen betrokken, maar nog nooit iets gemerkt van het “klankborden”, zo liet de prominente PvdA politicus publiekelijk weten.

Het is in ons land echter goed gebruik dat verantwoordelijke politici en bestuurders geen uitspraken doen over lopende rechtszaken. Dit vormt een cruciale waarborg voor de onafhankelijke rechtspraak en de scheiding der machten, die in de Grondwet is verankerd.

De rechter moet in alle vrijheid kunnen beslissen zonder druk vanuit bijvoorbeeld het kabinet.

Plasterk brak met die regel door direct en zeer inhoudelijk commentaar te geven op hetgeen verdachte Jos van Rey zei tijdens zijn berechting. Saillant detail is daarbij dat we in Nederland staatsrechtelijk uit gaan van “eenheid van kabinetsbeleid”. En dus dat uitspraken door een minister gedaan, kunnen worden gezien als afkomstig van het gehele kabinet. 

Door zich met een lopende strafzaak te bemoeien, die ook nog eens een politieke dimensie heeft, lijkt Plasterk de belangen van een onafhankelijk proces te schaden. Want welke verdachte wil nou dat een minister hem via Twitter aan de schandpaal nagelt? Dat kan nooit gunstig zijn voor het absolute recht op een eerlijk proces.

Van Rey wil Plasterk nu laten horen in de rechtbank. En dat verzoek is toegewezen. Plasterk zal daar niet alleen de inhoud van zijn uitspraak dienen toe te lichten, maar ook het waarom van zijn ongehoorde interventie.  Daarna zou Van Rey kunnen betogen dat de interventie van het kabinet, hem het recht op een “fair trial” heeft ontnomen.

Als de rechtbank deze mening deelt, is het proces zomaar opeens voorbij. Met dank aan Ronald Plasterk. Wat bezielde deze minister eigenlijk? 

Submit a Comment