Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 May 2018

Scroll to top

Top

No Comments

John de Mols "Wat een Poppenkast" naar NPO3?

John de Mols “Wat een Poppenkast” naar NPO3?
Ton F. van Dijk

Het slechte  nieuws is dat “Wat een poppenkast”, het nieuwe programma bij SBS6, gaat mislukken. Het programma scoort niet genoeg kijkers en het lijkt een kwestie van tijd alvorens de tucht van de markt zijn werk zal doen. En het programma wordt verplaatst of gestopt.

Het schijnt dat John de Mol lang heeft geaarzeld of hij wel aan zo’n Nederlandse variant van “Spitting Image”, het legendarische poppenprogramma van de BBC, moest beginnen. Maar Joop van den Ende zou hem hebben overtuigd dit avontuur aan te gaan.

Maar zoals gezegd, er kijkt maar een handjevol kijkers naar het creatieve nieuwigheidje op de commerciële familiezender. En dus zal het niet een heel lang leven beschoren zijn.

Toch is er wel degelijk ook goed nieuws te melden over “Wat een poppenkast”.

Want als dit programma de kans zou krijgen om zich te ontwikkelen zou het zomaar wat kunnen worden. Persoonlijk vind ik het programma zeer geschikt om in de luwte van NPO 3 geprogrammeerd te worden. Bijvoorbeeld op zondagavond na Lubach.

De makers zouden de kans moeten krijgen om los van de kijkcijferdruk uit te vinden wat er wel werkt. En wat niet. Probleem bij de reeds uitgezonden afleveringen is dat er teveel poppen zijn, die niet goed lijken (Maxima, Rutte…) en dat ook de dialogen niet scherp genoeg zijn (toespitst op het familiale publiek van SBS6).

Maar Joop van de Ende zelf, ooit eigenaar van een winkel in feestartikelen, wordt uitstekend neergezet. En dat geldt ook voor Piet Paulusma. De dialoog tussen deze twee was dan ook best grappig. Ook Wilders met een hoofddoek op z’n hoofd omdat hij z’n haren per ongeluk verkeerd geverfd had, was tamelijk goed gedaan.

Wanneer de dialogen worden aangescherpt, politieker en actueler worden gemaakt, de poppen overtuigender worden, zou “Wat een Poppenkast” zomaar een leuk satirisch programma kunnen worden. Die kans zal het vermoedelijk bij SBS6 niet krijgen. Maar juist daarvoor hebben we toch een publieke omroep?

Als ik John de Mol was zou ik in ieder geval eens gaan praten met de NPO…

 

Submit a Comment