Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 22 October 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Topsport en bier gaan niet samen. Exit Heineken.

Topsport en bier gaan niet samen. Exit Heineken.
Ton F. van Dijk

Okay. Okay. We leven in een rechtstaat. Als we het niet met elkaar eens zijn, dan doet de rechter een uitspraak. En zijn er onvermijdelijk winnaars en verliezers. 

Zo ook vandaag na het kort geding van turner Yuri van Gelder. De voorzieningenrechter (enkelvoudige kamer) wees de eis van Yuri af om alsnog te mogen meedoen aan de finale ringen in Rio. Einde voor Van Gelder.

Het ongeloof over deze uitspraak was bij velen groot. Zeker bij de mensen die de zaak live hadden gevolgd. Het verhaal van Yuri’s advocaat oogde coherent. Dat van NOC/NSF een stuk minder.

En toch kreeg Yuri geen gelijk van de rechter. Het gebeurt dagelijks dat mensen verliezen in de rechtszaal. En dat kan ook niet anders. De gulden middenweg bestaat niet. Zoals gezegd: Je hebt een winnaar en een verliezer.

Nou ja, in dit geval zijn er twee verliezers. Yuri natuurlijk, Zijn Olympische droom lijkt voorbij. Maar ook de sportkoepel NOC/NSF heeft verloren. En met de koepel ook niet in de laatste plaats biersponsor Heineken.

NOC/NSF won de zaak vandaag ondermeer door uitvoerig te betogen dat alcoholgebruik en topsport niet samen gaan. Zit wat in. Al behoud ik mij het recht voor om te vinden dat een topsporter zich een ruim een week voor zijn finale best mag ontspannen met een paar biertjes. Maar dat vindt de sportbond dus niet.

En de rechter ging daarin mee. Maar als topsport en alcoholgebruik niet samengaan, hoe zit het dan met sponsor Heineken? Het NOC/NSF maakt dankbaar gebruik van de faciliteiten die de bierbrouwer ter beschikking stelt en financiert.

Iedere Olympische sporter krijgt van NOC/NSF zelfs vier gratis kaarten (ten behoeve van familie en vrienden) voor het Holland Heineken House op de wedstrijddag. Laat het even goed doordringen. OP DE WEDSTRIJDDAG krijgen sporters van het NOC/NSF incentives om naar een horeca faciliteit te gaan waar het draait om het schenken van bier. Want waar wil je naar toe als je gepresteerd hebt? Naar je familie.

Dat is precies wat Yuri dan ook deed. En natuurlijk hoef je het dan niet op een drinken te zetten. Maar verleidelijk is het wel met op iedere hoek een biertap.

Het Holland Heineken House draait in essentie om het koppelen van alcohol aan topsport. Dat is gezien het verhaal vandaag dat bier en sport niet samengaan en dat je daarom naar huis gestuurd kan worden toch niet te volgen?

In mijn ogen kan NOC/NSF na vandaag niet meer met droge ogen samenwerken met een biermerk, dat nadrukkelijk gebruik maakt van Olympische topsporters om het gebruik van alcohol te stimuleren. Dat kan niet. Dat is hypocriet. 

Ben benieuwd of NOC/NSF directeur Gerard Dielessen – intelligent en integer – ook niet een stemmetje in zijn hoofd heeft dat zegt: “We moeten af van Heineken”.

Het zou wel consequent zijn.

Submit a Comment