Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 22 October 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Moest Yuri weg om groter schandaal te voorkomen?

Moest Yuri weg om groter schandaal te voorkomen?
Ton F. van Dijk

Wat bedoelde NOC/NSF eigenlijk toen men zei dat Yuri “in zijn eigen belang” naar huis gestuurd is? Want laten we wel wezen: als je 13 jaar getraind hebt voor een olympische finale, lijkt daaraan meedoen toch vooral je eigen belang.

Maar nee, Yuri werd – officieel na overmatige alcoholconsumptie en het missen van de ochtendtraining – zonder pardon op het  vliegtuig naar Nederland gezet. Alsof er geen tijd te verliezen was.

Er is veel gezegd over de proportionaliteit van die straf. De rechter in kort geding kon er goed mee leven, zo bleek.

Maar sportcommentator Hans van Zettten en bijvoorbeeld topadvocaat Knoops plaatsen er hun vraagtekens bij. De laatste vindt zelfs dat de rechtszekerheid van alle atleten op het spel staat. 

In tegenstelling tot veel Yuri aanhangers geloof ik in de integriteit van degenen die niet meer met Yuri verder konden of wilden. Zoals zijn coach. Ik begrijp dat. De teleurstelling moet immens zijn als je pupil – na eerder betrapt te zijn op het gebruik van cocaïne  – je weer in de steek laat. 

Maar waarom de zwaarste straf?

“We hebben Yuri tegen zichzelf beschermd”, zei NOC/NSF directeur Gerard Dielessen. Maar wat is dan dat vermeende eigen belang van de turner? Een belang dat zo groot moet zijn, dat het rechtvaardigt dat hij niet mee kon doen aan “zijn” turnfinale.

Ik kan eigenlijk maar een geloofwaardig scenario bedenken, waarin het inderdaad in Yuri’s eigen belang was, om hem op het eerste beste vliegtuig naar huis te zetten.

Mogelijk drugsgebruik.

Hoewel dat in de officiële lezing hooguit is gesuggereerd, lijkt het gebruik van verdovende middelen – of de angst bij NOC/NSF dat dit het geval zou kunnen zijn – een van de weinig echt logische verklaringen voor de zwaarste straf van uitsluiting.

De feiten: Men hoorde dat Yuri zonder toestemming te lang weg was geweest. Ook was over een periode van enkele uren niet duidelijk waar hij precies zijn tijd had doorgebracht. Hij maakte de volgende dag een “onsamenhangende” indruk.

En toen heeft iemand bij TEAM.NL gezegd: “Ja, maar wat als ie weer drugs heeft gebruikt?”

Dat kan haast niet anders.

Dat zou inderdaad einde carrière Van Gelder zijn geweest. Dat zou de hele Nederlandse ploeg hebben geraakt. Het zou een internationaal schandaal op de Spelen hebben betekend. Schadelijk voor het aanzien van Nederland.

Wanneer dit scenario in de hoofden van de teamleiding heeft gezeten – en het zou vreemd zijn als het niet zo was – dan lijkt er inderdaad maar een oplossing. Yuri moest zo snel mogelijk naar huis. Voor hij überhaupt getest kan worden op drugs of doping.

Zodat de waarheid nooit naar buiten zou komen.

Yuri tegen zichzelf beschermd. En een nog groter schandaal voorkomen…

Submit a Comment