Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

2 Comments

Tessa, Eurlings, Vindicat en het oldboys network van Mark Rutte

Tessa, Eurlings, Vindicat en het oldboys network van Mark Rutte
Ton F. van Dijk

Tessa, de ex-vriendin van Camiel Eurlings, wil geen mediation in verband met de klappen die zij kreeg van de oud CDA politicus. Waarom zou dat zijn?

Mogelijk omdat zij het nogal brutaal van Camiel vindt, dat hij haar heeft geslagen en vervolgens dreigt met een aanklacht wegens smaad en laster, ingediend door een van de duurste advocaten in het land.

Dat heet powerplay in goed Nederlands: Je slaat je vriendin en maakt je schuldig aan huiselijk geweld, maar je zult dat varkentje in Vindicat termen wel even wassen.

De beste aanval is de verdediging. En dus reis je als IOC lid gewoon af naar Rio en doe je alsof je er niets aan de hand is. En dien je een klacht in tegen dezelfde vriendin, die je volgens het OM hebt geslagen. Gewoon om haar bang te maken. Te intimideren. Een ouderwets Vindicatje. Zo doe je dat.

Vervolgens hou je in de publiciteit je kaken op elkaar, want je weet nooit of het OM daadwerkelijk zal vervolgen. Dat is eigen aan huiselijk geweld. Er zijn vaak maar twee mensen bij. En dus is het per definitie lastig te bewijzen.

In dit geval luidt de beschuldiging: zware mishandeling. Naar verluid gestaafd met foto’s van een gescheurde oorlel en een gebroken arm of pols. Een verdachte die in een dergelijke  context toegeeft – zoals Eurlings tegenover de politie deed – dat hij inderdaad “handtastelijk” is geweest, staat er normaal gesproken niet bepaald goed voor. 

Maar het cruciale punt blijft de bewijsbaarheid. In dit geval denkt het OM een enkelvoudige mishandeling te kunnen bewijzen. Vermoedelijk omdat het slachtoffer geloofwaardig is en Eurlings heeft “bekend” dat hij zijn handjes niet kon thuis houden tijdens de echtelijke twist.

Eurlings kreeg het aanbod van mediation met zijn ex-vriendin om het geschil in dezelfde  huiselijke sfeer uit te praten, waar het ook was ontstaan. Eurlings zou er – weliswaar met een strafblad – ogenschijnlijk genadig van af komen.

Hij liet dan ook via zijn woordvoerder Jan Driessen weten “Vertrouwen te hebben in de goede afloop” en mee te zullen werken aan mediation met zijn ex-vriendin.

Maar Tessa doet niet mee aan deze oplossing. Het is gissen, maar zij zal vast denken dat het huiselijk geweld in deze wel iets meer voorstelde dan een enkelvoudige klap getuige de aangifte die zij deed.

En bovendien: een dader die dreigt met een klacht wegens smaad is een kandidaat recidivist, die nog steeds niet begrijpt, wat hij heeft aangericht, zo moet zij gedacht hebben.

En dus is de kans dat de zaak verder escaleert in het nadeel van Eurlings nu levensgroot aanwezig.

Als Tessa voet bij stuk houdt kan zij de rechter vragen publiekelijk te vervolgen. En dat is niet bepaald kansloos. Daarom is Eurlings ook zo coöperatief, want hij begrijpt als geen ander,  dat hij er nog veel slechter van af kan komen.

Foto’s van een ernstig mishandelde Tessa die, als gevolg van een openbare behandeling van de zaak, in de publiciteit komen en gelinkt worden aan het probleem dat Eurlings heeft met zijn handjes, zijn ongetwijfeld dodelijk voor de toekomst van de voormalige CDA Kroonprins.

En dus blijft Eurlings professionele woordvoerder, oud KRO journalist (een een goeie ook) Jan Driessen maar herhalen dat Eurlings volledig meewerkt en “vertrouwen” heeft in de afloop. Driessen weet dat zijn client veel te verliezen heeft. Maar waar hij het vertrouwen op baseert is een raadsel. Het is vooral de spin van Driessen waar we op moeten vertrouwen, zo oogt het.

Dezelfde Driessen zorgde eerder al voor een foto, waarop de rehabilitatie van Eurlings in gang werd gezet.

En wel door onze eigen premier Mark Rutte, die lachend met Eurlings en Driessen een foto liet maken op Koningsdag. Die vervolgens breed in de media werd verspreid. Impliciete boodschap: de premier wil nog met Eurlings gezien worden, dus zo erg is het niet.

Een opzetje van Driessen zo vermoed ik, aangezien de foto op zijn party boot gemaakt werd.

Dezelfde Driessen die behoort tot de groep van intimi rond Mark Rutte.

Een foto daarom, die als geen ander laat zien, hoe het old boys network functioneert, als een van hen wordt aangevallen. En ook al gaat het om een ernstige verdenking: de rijen sluiten. Net als bij Vindicat en al die andere leuke studentenclubjes. Waar een beetje slaan en seksisme nu eenmaal de norm is.

En zo kan een zelf benoemde “normstellende” premier (vermoedelijk ook bedacht door Driessen, net als “Pleur op” en “Sorry”) zich lachend laten fotograferen met een vriendje die wordt verdacht van huiselijk geweld. De boodschap aan het volk is duidelijk.

Het valt heel erg mee met de losse handjes van Camiel.

En dat moet ook het slachtoffer van Eurlings gezien hebben.

Een lachende Rutte op de foto met de man die mij zwaar heeft mishandeld? En een aangifte tegen mij wegens smaad en laster?  Zijn ze nu echt gek geworden?

Eurlings kan zich – als het aan Tessa ligt – dan ook opmaken voor een publieke behandeling van zijn zaak. Dat lijkt wel duidelijk.

Hoogmoed komt altijd voor de val.

Foto citaat: De Telegraaf

Schermafbeelding 2016-10-04 om 23.25.12

Comments

 1. Jan Driessen

  Beste Ton,

  Ik ken je als iemand die de feiten respecteert en aan waarheidsvinding doet, en niet aan stemmingmakerij.

  Daarom de feiten:
  Het OM heeft na een 9 maanden durend onderzoek vastgesteld dat er geen bewijsvoering is voor zware mishandeling (dus geen ingescheurde oren, gebroken ellebogen etc).

  Het OM heeft daarom een mediation traject voorgesteld.

  1. Bij voorkeur mediation indien partijen hiermee instemden;
  2 . Vervolgens een reclasseringsrapportage over persoon Camiel Eurlings teneinde o.m. effecten van de zaak en achtergrond uit te leggen; dit heet een voorlichtingsrapportage;
  3. Vervolgens een zitting (intern en besloten) bij OM zelf waarop een zogeheten “strafbeschikking” wordt genomen. Dit is een afdoeningswijze voor lichtere “vergrijpen” waarop het OM zelf de zaak kan afdoen.

  Dit is of wordt vanwege bovenstaande gedane constateringen van het OM dus geen openbare strafzitting. En veroorzaakt ook geen strafblad.

  Jan Driessen

  • Ton F. van Dijk

   Beste Jan,

   Ik ken jou als een groot journalist, die bij Brandpunt vaak de grote buitenlandse verhalen maakte. Jij was degene die niet wegging zonder quote van Arafat. Chapeau. Jij stond bij de voordeur van onze ministers voor het weerwoord. Ik dan ook heb veel respect voor je carrière.

   Wij hebben ook goed samengewerkt bij de redding van AT5. Dus niets dan lof.

   Dan je opmerkingen:

   1. Precies zoals ik in mijn stukje beschrijf ziet het OM eenvoudige mishandeling als bewijsbaar. Dat is ook wat ik beweer.

   De andere zaken zijn door het slachtoffer wel beweerd maar niet bewijsbaar geacht, zoals zo vaak het geval is in zaken van huiselijk geweld. Dat is in beginsel moeilijk bewijsbaar. Dat wil niet zeggend dat het niet is gebeurd, of dat dergelijke foto’s niet bestaan (Lees ook John van den Heuvel die het dossier in zag).

   Maar het OM acht dat dus niet bewijsbaar als het gaat om vervolging van jouw client. Dus wordt er vervolgd op basis van eenvoudige mishandeling. Dit is een strafbaar feit dat leidt tot een strafbeschikking en tot een aantekening of strafblad. Het is geen administratieve afdoening zoals jij nu lijkt te suggereren. Lees wat OM op eigen website daarover schrijft. Het is wel degelijk vervolging wegens mishandeling en leidt tot justitiele documentatie oftewel strafblad. Krijgt Eurlings nog een VOG? Erg genoeg toch?

   2. Nu het slachtoffer niet akkoord gaat met mediation kan zij een artikel 12 procedure aanspannen bij het Hof dat alsnog tot openbare behandeling zal kunnen leiden.

   Maar ga eens in op mijn belangrijkste punt: Dat jij de premier inzet om Eurlings te rehabiliteren. Het old boys network. Zou Rutte ook op de foto gegaan zijn met Badr Hari voor zijn veroordeling wegens mishandeling van Koen Everink? Ik denk het niet.

   Zo’n foto vind ik dus het equivalent van stemmingmakerij. En dat is ook de strekking van mijn stukje.

   Wat is er normstellend aan een degelijke vriendendienst van Rutte, die jij toch ook adviseert?

   Collegiale groet,

   Ton

Submit a Comment