Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Oproep: Martin Bosma (PVV) for president

Oproep: Martin Bosma (PVV) for president
Ton F. van Dijk

Ik val maar met de deur in huis: maak Martin Bosma van de PVV voorzitter van de 2e kamer. Ben ik een fan van deze politicus? Nee niet echt. Maar hij schijnt het uitstekend te doen als vervangend parlementsvoorzitter.

Bosma is al geruime tijd lid van het presidium van de Kamer en een ervaren parlementslid. Hij is gekwalificeerd voor het voorzitterschap. En daarmee is hij een goede kandidaat.

En toch wordt Bosma het niet.

De huidige voorzitter Khadija Arib van de PvdA vervult de functie naar tevredenheid. En misschien wel juist omdat haar partij een ongekende dreun kreeg tijdens de verkiezingen, wenst een grote kamermeerderheid haar een tweede termijn toe. Arib is populair en heeft de gunfactor waardoor zij als lid van een kleine fractie toch voorzitter kan blijven.

Mooi dat is geregeld.

Of toch niet?

Nee.

Het is een gemiste kans om Martin Bosma van de PVV geen voorzitter van de Kamer te maken. Zijn partij is de tweede partij van Nederland. En kon op 15 maart rekenen op de steun van anderhalf miljoen kiezers. En toch staat de PVV buitenspel als het aankomt op regeren. Wat mij persoonlijk betreft prima. Maar hoe zouden al die PVV stemmers daarover denken?

Die zijn – heel begrijpelijk – boos. En ze worden nog bozer nu hun partij de tweede partij van Nederland is geworden en desondanks geen kans maakt op regeringsdeelname. De PVV stemmers begrijpen dat niet. En dat onbegrip valt te billijken.

Vraag is daarom wat de andere partijen met dit delicate gegeven zouden moeten doen? Ze hameren immers altijd op hun afkeer van Wilders, maar uiten daarentegen veelvuldig hun “oprechte” sympathie voor zijn aanhangers. Die zich door de gevestigde politiek niet gehoord voelen.

VOOR de verkiezingen deden lijsttrekkers van andere partijen dan ook veelvuldig uitspraken, die vallen in de categorie “PVV light”. Dit om de PVV stemmers te laten weten dat ze ook door anderen dan Geert Wilders serieus genomen worden. Denk aan Buma van het CDA, die zich met het Wilhelmus behoorlijk profileerde als de lichte versie van Wilders.

Daarom een oproep aan partijen als het CDA: Put your money where your mouth is. Neem de PVV stemmers nu eens echt serieus. Als regeringsdeelname niet mogelijk is, maak dan in ieder geval Martin Bosma voorzitter van het parlement. Als belangrijk signaal aan het electoraat van de PVV.

Dat is een kwestie, die het persoonlijk belang van Khadija Arib verre overstijgt zou ik zeggen. Hoe goed zij het ook doet.

Bosma for president.

Submit a Comment