Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 27 November 2022

Scroll to top

Top

2 Comments

Nijpels en Nieuwsshow: Iets minder dreigen en iets meer toezicht

Nijpels en Nieuwsshow: Iets minder dreigen en iets meer toezicht
Ton F. van Dijk

Omroepbobo Ed Nijpels waarschuwde dit weekend voor de laatste keer: De NPO moet op zijn tellen passen als het om De Nieuwshow gaat. Anders dreigt hel en verdoemenis.

Hij uitte dat dreigement als voorzitter van de raad van toezicht van AVRO-TROS. Aanleiding is het feit dat het goed beluisterde radioprogramma, De Nieuwsshow, met presentatoren Peter de Bie en Mieke van der Weij in zijn geheel wordt overgenomen door Omroep MAX. 

Nijpels liet weten dat hij zijn directie heeft “aangemoedigd” om juridische stappen te nemen tegen het NPO bestuur, dat hij beschuldigt van pure programmaroof.

Maar is dat ook zo? Is er sprake van ordinaire diefstal door de NPO?

Immers het was AVRO-TROS zelf, dat afscheid wilde nemen van de geliefde en kundige presentator Peter de Bie. Die ging daarop – begrijpelijk – maar eens praten met Jan Slagter van MAX die in Hilversum bekend staat om zijn scherpe neus voor talent.

De Bie kreeg te horen dat hij van harte welkom was bij de omroep voor 50 plussers. De andere presentator van de Nieuwsshow, Mieke van der Weij bleek meer gehecht aan “long term” collega De Bie dan aan Ed Nijpels en besloot met hem mee te gaan naar MAX. 

En zomaar opeens stond AVRO-TROS met lege handen. Twee presentatoren weg. Programma kwijt.

Stekende punt wat Nijpels betreft: ze gaan bij MAX exact hetzelfde programma maken. En dat nu is volgens Ed pure en ordinaire diefstal. En dus dreigt hij om die reden met zwaar juridisch geschut richting NPO, die het programma met zendtijd en budget aan MAX wil toewijzen.

Prangende vraag: Heeft Nijpels gelijk en is het een roofoverval van de NPO?

Niet als het om de presentatoren gaat. De slavernij is al jaren afgeschaft en hun contracten lopen af. Dus zij kunnen probleemloos naar MAX.

Cruciaal is de vraag of het om een beschermd format gaat. Met andere woorden: gaan De Bie en Van der Weij een uniek programma-idee voortzetten, dat eigendom is van AVRO-TROS en waar deze omroep dus het intellectueel eigendom kan claimen?

Om aan die eis te kunnen voldoen dient De Nieuwsshow over dermate specifieke format kenmerken te beschikken dat sprake is van een idee dat beschermd kan worden. En dat laatste is natuurlijk niet het geval. 

De Nieuwsshow is een interviewprogramma van Peter de Bie en Mieke van der Weij dat puur gebaseerd is op de persoonlijkheden van de presentatoren en de vragen die zij hun gasten stellen. Er is geen sprake van een uniek en beschermbaar format.

En dus zou Ed Nijpels er beter aan doen zich af te vragen waarom zijn directie besloot Peter de Bie te dumpen? Want die beslissing zorgde ervoor dat zijn populaire programma nu verdwijnt naar Omroep Max. Een tactische misser van AVRO-TROS zelf.

De NPO valt helemaal niets te verwijten. In het belang van de luisteraar heeft die slechts gekozen voor het behoud van kwaliteit waar dat door AVRO-TROS zelf bij het oud vuil werd gezet.

Iets minder dreigen en iets meer toezicht dus, Ed Nijpels.

Comments

 1. Cees Molenaars

  Ik volg Ton’s F-site met plezier. Het ene stukje is beter geslaagd dan het andere. Maar met ‘Nijpels en Nieuwsshow’ slaat hij de plank mis. Nijpels toont zich een goede bestuurder die opkomt voor de belangen van zijn AVROTROS. De Nieuwsshow is al decennia het best beluisterde programma op Radio 1. Intellectueel eigendom is een groot woord, maar is dat de toets waarmee publieke omroepen elkaars programma mogen afpakken? Het is vanaf het begin een geslaagd programma, vele jaren mogelijk gemaakt en uitgezonden door de TROS en sinds enkele jaren door AVROTROS. De huidige presentatoren namen het succesvolle stokje over van het duo van het eerste uur, Wim Bosboom en Mireille Bekooy, toen het al vele jaren bestond. De continuiteit is te danken aan de omroep, die zuinig is op format en tijdslot. Zoals ook dat andere radiosucces NOS Met het oog op Morgen, dat al sinds 1977 wordt uitgezonden, blijft bestaan ongeacht wie het presenteert.
  Het staat de omroep vrij om een contract met een presentator, die inmiddels pensioengerechtigd is -maar dit terzijde- niet te verlengen. Het zou wat zijn zeg als je dan ook het programma kwijtraakt. Niks ten nadele van het huidige duo, maar het succes van het programma is naast hen ook de mix van onderwerpkeuze, muziekkeuze, het tijdslot op zaterdagochtend, de hele vormgeving. Daar kan AVROTROS nog lang mee doorgaan. Na zoveel jaar is een ander geluid misschien weleens goed. Het zou bepaald niet het eerste programma zijn dat ervan opfrist. Overigens hoopt Nijpels dat een gang naar de rechter niet nodig is. Maar dat hij opkomt voor zijn belang als zendgemachtigde is vooral te prijzen. Zouden meer omroepbazen moet doen.

  • Ton F. van Dijk

   Beste Cees,

   Fijn dat je enthousiast bent over F-site!

   Dan de inhoud: Als er geen sprake is van intellectueel eigendom betekent dit automatisch dat het programma niet van jou is. En ja dat is (zeker juridisch, en dat is de weg die Nijpels kiest)) de toets. Het is dan niet te beschermen. De Nieuwsshow is een radioprogramma dat eigenlijk vooral bestaat uit de naam en de twee presentatoren. Als je als AVROTROS niet zelf voorkomt dat je presentatoren “weglopen” -iets dat gewoon mag in een vrij land – dan blijf je dus de facto met lege handen achter. Iets dat niet van jou is, kun je ook niet claimen.

   Verder is het misschien wennen: maar het tijdslot is ook niet van AVROTROS, maar van de NPO. Datzelfde geldt voor het budget en het aantal afleveringen dat in het tijdslot wordt geplaatst. Daar gaat Ed Nijpels dus helemaal niet over.

   Het zou beter zijn als hij zich zou concentreren op waar hij wel over gaat: het tevreden houden van presentatoren als Mieke van der Weij, want als zij niet vrijwillig zou zijn weggegaan bij AVROTROS was er wellicht niets aan de hand geweest. Kortom: goed dat je opkomt voor de omroepinstelling AVROTROS, maar de zeggenschap ligt daar gewoon niet meer. En deze affaire is bovenal een gevolg van het beleid van AVROTROS zelf en van niemand anders.

   Groet,

   Ton

Submit a Comment