Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Politiewoordvoerder moet twitteraccount aanpassen na aanvaring met Jan Roos

Politiewoordvoerder moet twitteraccount aanpassen na aanvaring met Jan Roos
Ton F. van Dijk

Hoofd communicatie van de Nationale politie, Jeroen Ranzijn, heeft na een indringend gesprek met zijn superieuren bij de politie deze week gedwongen zijn twitteraccount aangepast. Daarop staat niet langer zijn functie bij de Nationale politie vermeld, zo laat een woordvoerder van de Nationale politie weten. 

Ook wordt het contract van Ranzijn (dat binnenkort afloopt) niet verlengd, zo bevestigt de politieman zelf. Hij ontkent dat dit iets met deze kwestie te maken heeft.

Aanleiding voor het gesprek tussen Ranzijn en de politieleiding was een twitterfittie met publicist Jan Roos.

Vorige week verweet Ranzijn journalist Roos in een tweet dat deze zich schuldig maakte aan “ophitsing”.

Roos had zich op twitter druk gemaakt over de snelle vrijlating van rapper Kempi, die enkele dagen eerder was opgepakt met een vuurwapen. 

Dat schoot in het verkeerde keelgat bij Ranzijn, die vervolgens dus via zijn twitteraccount  bekend maakte dat Roos zich schuldig maakte aan “ophitsing”. 

Een zware beschuldiging van de communicatiemanager van de Nationale Politie.

En dus maakte zijn tweet de nodige (overwegend kritische) reacties los.

Ranzijn verweerde zich door te zeggen: “Mijn tweet is op persoonlijke titel gedaan en niet namens de Nationale Politie”. Dit onder verwijzing naar zijn twitterbio.

Jan Roos liet daarop weten dat Ranzijn de toevoeging “tweets op persoonlijke titel” pas NA alle kritiek had toegevoegd aan zijn twitteraccount.

Daarop reageerde Ranzijn, dat de toevoeging “op persoonlijke titel wel degelijk “al jaren” (letterlijk citaat) op zijn twitteraccount stond vermeld. 

En dit nu blijkt een regelrechte leugen.

Een slimme internetblogger (Sebastiaan Beens) ontdekte dat deze toevoeging in ieder geval in augustus van dit jaar nog niet op de bio van de politieman te zien was. 

De politieman was door de blogger zogezegd “op heterdaad” betrapt.

Deze week moest hij bij de politieleiding “op het matje” komen wegens zijn omstreden twittergedrag. Met als gevolg dat hij zijn politiefunctie niet meer mag vermelden op twitter.

Ook wordt zijn contract dat binnenkort afloopt niet verlengd.

Jeroen Ranzijn kwam eerder al in opspraak door de zogenoemde “zwijgdeal” die hij met de Telegraaf wilde sluiten om zo “onwelgevallig” nieuws over asielszoekers uit de publiciteit te houden. Dit bracht korpschef Akerboom in grote verlegenheid.

Deze bood zelfs excuses aan voor de handelwijze van Ranzijn.

Jeroen Ranzijn zegt in een reactie op zijn “evaluatiegesprek” met de politieleiding dat hij niet heeft gelogen over zijn twitterbio en dat de toevoeging “op persoonlijke titel” pas sinds augustus op zijn account staat vermeld.

Hij erkent dat zijn eigen woorden dat dit er “al jaren” op stond “onbedoeld de verkeerde indruk” konden wekken, en dat betreurt hij. Ranzijn bestrijdt dat hij bewust heeft gelogen over zijn twitteraccount, of dat zijn aanstaande vertrek bij de politie ook maar iets met de affaire te maken heeft.

Tenslotte de plaatjes:

Twitterbio VOOR gesprek met leiding politie:

schermafbeelding-2017-09-15-om-14-05-43

Twitterbio NA gesprek met leiding politie:

schermafbeelding-2017-09-19-om-17-08-52

Submit a Comment