Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

3 Comments

Meten met twee maten: Eurlings kreeg ten onrechte VOG

Meten met twee maten: Eurlings kreeg ten onrechte VOG
Ton F. van Dijk

Vandaag is de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) definitief begraven als geloofwaardig bewijs van goed gedrag.

Niet omdat dit document toestaat dat wordt gekeken naar de functie waarvoor deze wordt aangevraagd en de aard van het verwijtbare gedrag. Maar omdat een VOG vooral een probleem is voor eenvoudige pakketbezorgers en niet voor topbestuurders zoals Camiel Eurlings.

Wat is het geval?

Vandaag werd bekend dat IOC lid Camiel Eurlings een VOG heeft gekregen voor zijn bestuursfunctie bij NOC/NSF. Een organisatie waar EXTREEM hoge ethische voorbeeldnormen gelden. 

Men stuurde zelfs topsporter Yuri van Gelder vlak voor de toestel finale in Rio naar huis omdat hij een paar biertjes had gedronken en dit leidde tot een vertrouwensbreuk met de leiding van NOC/NSF. Een ongelooflijk zware straf voor een sporter die een leven lang trainde voor een Olympische medaille.

Hoe anders is het gesteld met het “vertrouwen” in Camiel nadat hij een strafblad kreeg wegens mishandeling? Van een breuk is helemaal geen sprake.

Dankzij de VOG voor Eurlings, is de kou wat NOC/NSF betreft volledig uit de lucht en kan hij ondanks zijn strafblad bestuurlijk verantwoordelijkheid blijven dragen voor de Olympische gedachte.

U weet wel die mooie en aansprekende gedachte waarin verbroedering en samen optrekken tegen geweld centraal staan.

Niets voorbeeldfunctie. Eurlings mag als dader van huiselijk geweld gewoon hossen met de hockeydames. En dat alles voor het oog van de natie.

Men verschuilt zich achter het VOG dat Eurlings kreeg, om dit standpunt te legitimeren.

En daar had Justice dat de VOG heeft afgegeven rekening mee MOETEN houden. Men had de afweging moeten maken, dat het plegen van huiselijk geweld EN het namens Nederland vormgeven van de Olympische gedachte net zo onverenigbaar zijn als het roken van hash en het bezorgen van pakketjes.

Huh?

Ja. Een 21 jarige jongeman die een sticky rookte en derhalve “hennep” in bezit had, werd veroordeeld tot 200 uur taakstraf. Daarna kreeg hij een baan als pakketbezorger. Maar toen zijn baas om een VOG vroeg in het kader van een standaardprocedure kreeg hij die verklaring niet. 

Volgens de verantwoordelijk staatssecretaris was dit “volkomen terecht”, omdat hij in het verleden hennep in bezit had gehad en DUS niet geschikt was om pakketjes te bezorgen.

Dit heet meten met twee maten. En ja het gebeurt gewoon in ons land.

 

 

Comments

 1. Marco

  Ton, ik reageer niet zo snel via de social media en internet maar dit kan ik niet voorbij laten gaan. Ik ben direct betrokken bij de VOG procedure voor een sportclub. Wij doen ons uiterste best draagvlak te creëren voor de hele procedure, omdat wij vinden dat deze procedure een garantie biedt voor integriteit van alle betrokkenen binnen de club. Dat kost veel tijd en uitleg ( Waarom moet ik dat invullen? Wat doen jullie ermee? etc.). De stap van NOC/NSF, nota bene de initiator van de verklaring, om voor de heer Eurlings een uitzondering te maken toont maar weer eens aan dat sommige mensen ‘boven de wet’ staan en ook de heer Eurlings zou toch moeten weten dat het beter is om af te treden. Hij beschadigt op deze wijze alleen maar de geloofwaardigheid van de sportkoepel en indirect ook ons werk om de VOG als zinvol instrument in te zetten op weg naar een sportclub waar normen en waarden hoog in het vaandel staan. Moeten we soms onze eigen procedure gaan opzetten?

 2. patrick

  Maar bij de stickiesroker heb je ook weer iemand die zich verschuilt achter het VOG en de “standaardprocedure”. Er is geen wettelijke verplichting dat een pakketbezorger een VOG heeft. Daarnaast krijg je echt geen taakstraf van 200 uur voor een stickie.

  • Ton F. van Dijk

   Deze jongeman is door de rechter alsnog in het gelijk gesteld en heeft een VOG gekregen. Daarom vond ik het een voorbeeld dat heel bruikbaar is.

Submit a Comment