Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

RTL's Erland Galjaard: smakelijk hapje voor Johan Derksen?

RTL’s Erland Galjaard: smakelijk hapje voor Johan Derksen?
Ton F. van Dijk

Eiland Galjaard ligt onder de vuur. Ooit was hij vooral de “zoon van” een beroemde professor. Maar toen hij het voor het zeggen kreeg bij RTL, groeide hij zelf uit tot een bekende Nederlander. Niet in de laatste plaats door zijn huwelijk met Wendy van Dijk.

Het werd zelfs zo erg dat Professor Galjaard op enig moment werd aangesproken door iemand die zei; “Bent u niet de vader van Erland?”

Een hele prestatie voor iemand die lange tijd heeft geleden onder een beroemde vader.

Erland Galjaard was als programma directeur van RTL Nederland tamelijk onomstreden. Een gevolg van het feit dat de RTL zenders lange tijd succesvol waren.

En dat hij in een wereld vol verleidingen toch vooral als deugdzaam echtgenoot en huisvader in de bladen wist te verschijnen.

En dat is knap, want zoals Leo van der Goot (die andere programmadirecteur) ooit zei; “Een televisiezender is een monster, dat je iedere dag te eten moet geven, anders word je zelf opgevreten”.

Als een oppasser in de dierentuin gaf Erland het roofdier RTL iedere dag dus braaf verantwoorde voeding. Om te voorkomen dat hij zelf zou worden opgediend als smakelijke maaltijd.

En met succes. RTL was jarenlang een toonbeeld van een goed bekeken commerciele televisiezender, waar kijkers in Nederland massaal op afstemden. En waar dus veel geld werd verdiend voor de aandeelhouders.

Iedereen blij, zou je kunnen zeggen.

Een topprestatie van programmeur Erland Galjaard die een neusje heeft ontwikkeld voor programma’s waar de Nederlandse televisiekijker van houdt. En het moet gezegd: over het algemeen hebben de RTL programma’s een vorm van publieke kwaliteit.

Dus wat kan er fout gaan?

Nou, Leo van der Goot had dat natuurijk wel goed gezien: Een televisiezender is een monster, dat zich zonder aankondiging keert tegen de hand die hem voedt. 

Want hoe goed je het ook doet: het moment dat het allemaal even tegen zit, de kijkcijfers tegenvallen en de kritiek aanzwelt is onvermijdelijk. Net als ouder worden: Je houdt het niet tegen. Het gaat er slechts om hoe je met die tegenslag omgaat.

Het monster waar Leo van der Goot voor waarschuwde, diende zich onlangs aan. Laten we zeggen in de vorm van Johan Derksen. Mijn vriendin noemt zijn programma Voetbal Inside steevast “Linda TV voor mannen”.

En daar zit wat in. Wat vroeger was voorbehouden aan de borreltafel en zelfs daar soms te schunnig werd bevonden is inmiddels bonton gemaakt door Johan Derksen op nationale televisie.

Pijpen, zuipen en geile wijven.

Overigens allemaal gesanctioneerd door Erland Galjaard, die vanzelfsprekend in zijn nopjes was met het goedbekeken programma van Derksen.

Maar nu keert Derksen zich publiekelijk tegen zijn broodheer. En nagelt hij RTL en diens programmeur Erland Galjaard aan de schandpaal. Er deugt niets meer aan RTL. En al helemaal niet aan directeur Galjaard. 

Voor omroep MAX baas Jan Slagter reden te verklaren dat hij die vermaledijde Derksen onmiddellijk zou ontslaan, als deze dit soort kritiek zou uiten bij zijn omroep.

Gelukkig is Erland Galjaard slimmer dan dat. Want als je jarenlang toestaat dat iedereen door Derksen belachelijk wordt gemaakt, moet je stil zitten als jezelf “geschoren” wordt.

In die zin is het voor Erland te hopen, dat hij niet teveel spontane steunbetuigingen krijgt van zijn vrienden op Facebook, zoals vandaag van vriend Ronald Molendijk die hem op een foto bijna huilend om de hals vliegt.

Het beste kan hij zich niet teveel aantrekken van het monster en kalm analyseren waar het fout gaat met zijn zenders. Om rustig in te grijpen en de orde te herstellen.

Want laten we wel wezen: Galjaard is niet voor niets “de zoon van” en net iets te slim om zich nu als hapje te laten opdienen door Johan Derksen.

Submit a Comment