Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 4 February 2023

Scroll to top

Top

2 Comments

Het alternatief van Baudet: de marketingdemocratie

Het alternatief van Baudet: de marketingdemocratie
Ton F. van Dijk

Thierry Baudet, opkomend en succesvol politicus op de rechterflank, verscheen gisteren in battledress in de Tweede Kamer. Het was een opmerkelijk optreden, dat heeft geleid tot een grote verscheidenheid aan reacties. Van bijval tot afkeuring.

Van mij mag Baudet theaterelementen toevoegen aan zijn bijdrage in het politiek debat. Ook in het parlement zelf.

Als de feiten die hij (in camouflage gestoken) presenteert maar juist zijn en relevant. Mijn indruk is dat dit tijdens het Hennis debat het geval was.

Een oproep onder journalisten om dit soort optredens van Baudet te negeren vind ik dan ook ronduit gevaarlijk. Journalisten moeten het nieuws brengen en niet verzwijgen omdat ze het er niet mee eens zijn.

Ronduit zwak was het vervolg dat Baudet bood op zijn theaterstukje. Hij nam geen deel aan het uren durende debat over defensie en de doden van Mali. 

Thierry gebruikte de plenaire zaal van de Tweede kamer in dit geval als decor voor een Facebook filmpje. Niet meer en niet minder. In het politieke handwerk had hij kennelijk geen zin.

En dat is politieke hoogmoed. En die komt doorgaans voor de val.

Of dat in het geval van Baudet ook daadwerkelijk zo is, valt overigens nog te bezien. Vanuit marketing oogpunt was zijn stunt vermoedelijk zeer effectief. Het filmpje van zijn optreden gaat viraal en zal hem ongetwijfeld weer veel nieuwe kiezers opleveren.

Maar waar Baudet zelf de aanval op het partijkartel heeft geopend, lijkt nu wel duidelijk wat hij daarvoor in ruil aanbiedt.

De marketingdemocratie.

En of dat een verbetering is waag ik te betwijfelen.

Comments

  1. Harry Coppens

    Wat Baudet tevoren al begreep was dat het debat zou worden gevoerd door kamerleden met meel in de mond en boter op het hoofd. Niet voor niets hielden de meeste fractievoorzitters zich afzijdig. Als iemand over de rug van omgekomen soldaten politiek voordeel heeft proberen te behalen dan zijn het de kamerleden die dat Baudet hebben verweten, terwijl zij die mannen zelf op pad hebben gestuurd met kampeerspullen van de Aldi.

    • Ton F. van Dijk

      Prima. Maar vind je het niet kwetsbaar dat hij niet meedeed aan debat? Nu voert hij letterlijk iets op voor de bühne.Hoe terecht zijn punt ook moge zijn.

Submit a Comment