Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

11 Comments

Redactie NOS heeft dringend behoefte aan leiding. Serieus

Redactie NOS heeft dringend behoefte aan leiding. Serieus
Ton F. van Dijk

Ik werkte vanaf halverwege de jaren 80 in de televisiejournalistiek. Het NOS Journaal was toen (met twee zenders op televisie) het hoogst haalbare.

Verslaggevers van dit medium deden dan ook geen enkele moeite om hun superioriteit te verbergen, mochten we elkaar ergens tegenkomen bij een belangrijke nieuwsgebeurtenis.

Echt collegiaal was het toen nog niet.

Het Journaal was een instituut. Ongenaakbaar en altijd geloofwaardig. Ik bedoel: je dacht er niet eens over na, om de berichtgeving van de NOS in twijfel te trekken of te bekritiseren.

Dat deed je gewoon niet.

Het was wel het NOS Journaal tenslotte. Woorden die je alleen met ontzag kon uitspreken. Ook voor mij als simpel verslaggevertje bij niet onaardige actualiteitenrubrieken als Achter Het Nieuws en Brandpunt.

In die dagen goed voor 2 miljoen plus kijkers. En ook instituten.

Hoe anders is dat nu? Als gevolg van nieuwe media ontwikkelingen bedrijven vele anderen nu ook journalistiek. En soms helemaal niet onaardig.

En daarmee is de mystiek rondom het NOS Journaal ook een beetje verdwenen. Het gaat niet meer alleen om reputatie maar steeds meer ook om het behouden van geloofwaardigheid door het maken van de juiste journalistieke keuzes.

En dat nu, blijkt steeds moeilijker. Het NOS Journaal lijkt zich in een journalistieke crisis te bevinden. Het is gouvernementeel. Altijd geweest. Maar nu valt het op.

Parlementair redacteuren worden ingezet om grappige vlogfilmpjes te maken voor Facebook en vergeten het echte nieuws te zoeken. Behoorlijk pijnlijk al.

Een Amerikaanse man die zomaar vanuit zijn hotel een massaslachting aanrichtte wordt “witte man” genoemd. Waarbij volstrekt onduidelijk is wat het beleid nu op dit punt is en waarom dit soort informatie niet wordt verstrekt wanneer het “zwarte mannen” betreft die aanslagen plegen.

Vandaag werd het naderende journalistieke failliet van de NOS duidelijk met een bericht over het trieste verscheiden van burgermeester Van der Laan van Amsterdam.

De redactie plaatste een nieuwsbericht, een heus nieuwsbericht, ja een NIEUWSBERICHT, waarin werd gemeld dat er een regenboog zichtbaar was boven de Stopera vlak na het overlijden van de burgervader.

Nee, dit was geen persoonlijk twitterbericht van een emotionele redacteur.

Maar een heus NIEUWSBERICHT (ik kan het niet genoeg bedrukken) met als afzender de belangrijkste en meest kostbare nieuwsorganisatie van Nederland: de NOS.

Ik ben er stil van. Het duidt op een ongekende identiteitscrisis van wat eens een bastion van journalistieke kwalliteit was. Waar feiten en niet emoties de boventoon voerden. En waar persoonlijke observaties en particuliere spirituele gedachten nooit tot nieuws werden gebombardeerd.

Deze redactie heeft dringend behoefte aan leiding. Serieus.

 schermafbeelding-2017-10-06-om-11-28-19

Comments

 1. Gerard

  Als de foto echt op dat tijdstip is het gemaakt is dat naast mooi ook nieuws

  • Ton F. van Dijk

   Nee het is geen nieuws. Het is een leuk emotioneel gegeven.

 2. Je snijdt ook een dieper probleem aan. De intrede van emotie in de journalistiek. Dat begint door te slaan. En die is misschien ingegeven door sociale media?

  • Ton F. van Dijk

   Ja ik denk zeker dat de opkomst van social media een grote rol speelt bij dit soort keuzes. Kijk zo’n foto van een regenoog plaats je als prive persoon op twitter. Maar niet als journalist in een nieuwsbericht. Alleen dat lijntje wordt steeds dunner. Maar juist in die complexe context heeft Journaal behoefte aan leiderschap.

 3. freek

  Goed en correct beschreven. Ik was er twintig jaar werkzaam. In mijn beleving blijft het summum van valsheid, lafheid en onderdanigheid van NOS ( plus Journaal) gereserveerd voor de systematisch verhullende aanpak van de Margarita-zaak en de stuitende karaktermoord op haar man, Edwin de Roy van Zuydewijn (Trix-Laroes-Maartje- rondoo-tje). Overigens deden/doen T’graaf, VK, NRC, Parool, Trouw, etc., etc., er gewillig aan mee. Alles om de bevolking zo ver weg als mogelijk te houden van openbaring machtmisbruik, corruptie en de werkelijke gang van zaken.

 4. Remco Brattinga

  Beste Ton, je hebt een punt. En ook een vaak gehoord punt tegenwoordig. Ik hoop nu ook eens te mogen lezen hoe één en ander gekeerd kan worden. Je schrijft over ‘het naderende journalistieke failliet van de NOS’. Kan ‘leiding’ nog betekenen met zo’n lot? Met andere woorden: Hoe zou de leiding van de NOS moeten functioneren?

  • Ton F. van Dijk

   Beste Remco, Juist in een tijd van toenemende complexiteit en opkomst van andere media is het goed na te denken over een instituut als Het NOS Journaal zich daartoe verhoudt. Dat vraagt een heel duidelijke visie en heldere transparante stellingname en communicatie met de samenleving. De hoofdredacteur moet durven ingrijpen en ook het verhaal vertellen naar buiten. Hij is de Chief Storytelling. Dat vergt een bepaald type leiderschap dat nu lijkt te ontbreken maar dat voor de instandhouding van het journalistieke instituut wel noodzakelijk is. Omdat het Journaal van ons allemaal is, en ik het persoonlijk ook een warm hart toedraag schreef ik mijn stukje. Zie het als cri de coeur van iemand voor wie het nut en de noodzaak van het journaal buiten kijf staan, maar die zorgen maakt over wat hij steeds vaker waarneemt als het gaat om journalistieke keuzes.

   • Remco Brattinga

    Ik ben het helemaal met je eens hoor. Het is bij mij een met regelmaat terugkerende gedachte: Waar haal ik mijn informatie vandaan, wat wil ik horen en zien? En ik merk inderdaad dat ik vaak in een blubber van emotie terecht kom. En ook ik zit daar niet op te wachten. En tegelijk denk ik dat het uiteindelijk ook kan gaan veranderen. Maar dan spreek ik puur uit mijn behoefte naar goede journalistiek. Ik merk alleen dat veel journalisten heel erg de drang hebben om te veranderen omdat de tijd dat van ze vraagt. En ik weet niet of dat een juiste redenering is.

 5. P.J.Pakvis

  Het laat zien dat zelfs de publieke omroepers ook slechts mensen zijn.Het is een mooie foto, maar het is een journaal niet waardig. Want het brengen van nieuws,goed of slecht,moet vrijwel politiek ongekleurd gaan.Nuchter, realistisch en zo mogelijk zonder emoties.Althans,dat was wat in mijn ogen HET NOS JOURNAAL zelf immer voorstond. Voor wat simpeler uitleg had je HET JEUGDJOURNAAL.En al die andere stumpers mochten er lol, leut en interactieve weermannen op nahouden.Nu is er een Amsterdammer heengegaan.Ik mocht de edelachtbare mijnheer Eberhard van der Laan wel.Maar ik ben net zo verdrietig van het nieuws hierover als dat door RTL of NOS gebracht wordt.Alleen had de laatste het zelfuitgeroepen alleenrecht op serieus nieuws.Inderdaad, had.

Submit a Comment