Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 27 November 2022

Scroll to top

Top

2 Comments

Weet Andries Knevel wie Nederlandse Weinstein is? Zeg het dan!

Weet Andries Knevel wie Nederlandse Weinstein is? Zeg het dan!
Ton F. van Dijk

De seksuele escapes van ene Harvey Weinstein uit Hollywood krijgen een wereldwijd vervolg. Overal melden slachtoffers van misbruik zich met hun verhaal.

Ook in Nederland staan moedige vrouwen en mannen op en vertellen in de media wat hen is overkomen.

Ongelijkheid, intimidatie en veelal mannen die hun handen (of erger) niet thuis kunnen houden. Het is triest en onvoorstelbaar tegelijk, dat dit probleem zo groot is en nu zoveel emotionele reacties oproept.

De slachtoffers van seksueel misbruik zijn niet te benijden. Want hoe bewijs je dat het waar is wat je vertelt over die ene belangrijke “mediaman” die jou heeft aangerand?

Een strafklacht wegens smaad ligt op de loer, zo liet Jelle Brandt Corstius weten in een stuk waarin hij het dilemma van de #metoo beweging zonneklaar beschreef. “En dan kan ik een tweede hypotheek nemen om de kosten van een advocaat te betalen” zo betoogde hij vol realiteitszin.

En dat maakt het allemaal nog verdrietiger. Kennelijk zijn sommige daders bereid hun slachtoffers voor de tweede keer ten gronde te richten.

Tegelijkertijd is het een delicaat onderwerp. Iedereen in een rechtstaat heeft recht op een eerlijk proces en dat is zeker niet het geval wanneer de kwestie alleen in de media besproken wordt.

Toch is het bewonderenswaardig dat slachtoffers naar buiten durven treden, al dan niet voorzien van de naam van hun dader. De vraag waarom het vaak zo lang duurt alvorens zij dit doen, lijkt inmiddels afdoende beantwoord. Schaamte en angst spelen een grote rol bij het jarenlang verborgen houden van dat grote geheim.

Schrijfster Saskia Noort heeft dat heel goed uitgelegd, de afgelopen dagen.

Inmiddels is er een nieuwe categorie discussianten opgestaan. Zij die zeggen te weten wie de Nederlandse Harvey Weinstein is. Maar desondanks weigeren de naam van deze persoon te noemen.

Het gaat in dit geval niet om slachtoffers, maar om getuigen. Mensen die bijvoorbeeld in het mediawereldje werkzaam zijn en zeggen kennis te dragen van de seksuele misstanden, zonder daarbij de naam van de dader te noemen.

Andries Knevel is zo iemand. Een integere en geprofileerde programma maker met stevige waarden en normen. Hij zei gisteren op de nationale radio te weten wie de Nederlandse Harvey Weinstein is:

“We weten allemaal om wie het gaat, want dit wereldje is een heel klein wereldje.”

Knevel weet dus wie zich in Hilversum schuldig maakt aan seksueel misbruik. Maar hij weigert de naam te noemen. Wel vindt hij het kennelijk noodzakelijk om te zeggen, dat hij over deze kennis beschikt.

Ik heb inmiddels van allerlei juristen begrepen dat aanranding of verkrachting in het strafrecht niet verjaren. Dit betekent dat de daders (mits bekend) nog steeds kunnen worden vervolgd.

Degene die op de hoogte is van dit soort strafbare gedragingen doet er derhalve goed aan, zijn kennis te delen, om een bijdrage te leveren aan de gewenste gerechtigheid en ook om zo invulling te geven aan zijn burgerplicht.

Er zijn twee mogelijkheden:

Of je houdt je mond, of je zegt om wie het gaat.

Zeggen dat je WEET om wie het gaat zonder namen en rugnummers te noemen, kan in bepaalde gevallen zelfs betekenen dat je het ongewenste gedrag van de vermeende dader in stand houdt. Morgen kan het weer gebeuren. En dat nu moet voorkomen worden, lijkt me.

Daarom een dringend beroep op Andries Knevel: Zeg gewoon om wie het gaat. Speak out or stay silent forever.

Je bent er tenslotte zelf over begonnen.

Comments

  1. Andries Knevel

    Ha Ton, Ik heb je getwitterd dat het een, achteraf mislukte, poging was om te laten zien hoe makkelijk anonieme opmerkingen kunnen landen. Ergo: ik ken de naam niet en het citaat klopt niet. Was het daarom wel met je commentaar eens.

  2. Kees Tukker

    Hoe had dat citaat dan moeten luiden?

Submit a Comment