Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 9 March 2021

Scroll to top

Top

One Comment

Kamerlid Azarkan (DENK) actief in commercieel vastgoedbedrijf

Kamerlid Azarkan (DENK) actief in commercieel vastgoedbedrijf
Ton F. van Dijk

Kamerlid Farid Azarkan is naast zijn functie als politiek woordvoerder “vastgoed” in de 2e Kamer voor DENK, tevens als bestuurder actief betrokken bij vastgoedbedrijf Cleverstone BV dat zich ondermeer richt op het adviseren van de overheid.

Azarkan erkent desgevraagd tegenover F-site dat hij sinds 6 juni van dit jaar aandeelhouder is van het vastgoedbedrijf.

Hij zegt; “Ik wist niet dat ik naast aandeelhouder van Cleverstone BV ook bestuurder ben. Ik schrik hiervan. Ik ga dit meteen rechtzetten”, aldus het kamerlid van DENK in een reactie op deze publicatie.

Fazarkan heeft zijn commerciele activiteiten als actief bestuurder bij het vastgoedbedrijf niet als zodanig gemeld in het Register Nevenfuncties Tweede Kamer.

Mogelijk is er sprake van belangenverstrengeling. Wat is er aan de hand?

Farid Azarkan is sinds maart van dit jaar 2e kamerlid voor DENK. Hij zit sinds dat moment  tevens in de “Algemene Commissie voor Wonen en Rijksdienst”.  Daar houdt hij zich als volksvertegenwoordiger bezig met wonen, bouwen en rijksvastgoed.

Azarkan is dus de belangrijkste woordvoerder van DENK als het gaat om vastgoed en wonen.

Uit onderzoek van F-site blijkt dat Azarkan – sinds 6 juni 2017 – tevens actief bestuurder is van Cleverstone BV. Een onderneming die zich bezig houdt met advisering in de vastgoedsector.

Azarkan staat niet als persoon genoemd als bestuurder van dit adviesbedrijf op het gebied van vastgoed. Maar zijn managementbedrijf 3FP International BV (Met in 2016 volgens het handelsregister een eigen vermogen van meer dan een 500.000 euro) is sinds 6 juni 2017 ingeschreven als “zelfstandig bevoegd bestuurder” van Cleverstone BV.

Volgens de website van Cleverstone BV adviseert dit bedrijf op het gebied van vastgoed aan ondermeer “overheid”, “woningcorporaties” en  “zorginstellingen”. Tevens de zaken waar  Azarkan  zich als DENK kamerlid mee bezighoudt in de speciale commissie.

Azarkan heeft in het register van nevenfuncties voor Kamerleden wel zijn betrokkenheid bij 3FP International BV als “eigenaar” vermeld. Het feit dat hij met zijn bedrijf vanaf 6 juni 2017 tevens actief bestuurder is bij het vastgoedadviesbureau Cleverstone BV ontbreekt in het register.

Wie verder speurt komt er achter dat 3FP international samen met BCL Group BV, Yestate BV en TGF Global BV sinds 6 juni 2017 staan ingeschreven als bestuurders (alleen/zelfstandig bevoegd) bij het vastgoedadvies bedrijf Cleverstone BV, dat volgens gegevens van de KVK tevens op 6 juni 2017 is opgericht.

schermafbeelding-2017-06-23-om-15-16-34

Als activiteiten van Cleverstone BV staat in het KVK register vermeld dat het gaat om vastgoed-advisering.

De voorzitter van de commissie voor Wonen en Rijksdienst, CDA kamerlid Jaco Geurts wil vanaf zijn huisadres “geen commentaar” geven op de vraag of er daadwerkelijk sprake is van belangenverstrengeling van zijn DENK collega Azarkan.

Farid Arzarkan zegt in een uitgebreide reactie tegenover F-site zijn handelwijze te betreuren en het “niet verstandig” te vinden, dat hij bestuurder is geworden van een vastgoedbedrijf. Hij gaat op korte termijn om de tafel met Kamervoorzitter Arib, om te kijken hoe hij zijn zakelijk belang het beste weer kan afstoten.

De volledige verklaring van Farid Azarkan tegenover F-site:

“Nadat ik kamerlid ben geworden heb ik mijn activiteiten in mijn bedrijf 3FP International BV gestopt. Ik heb inderdaad een paar weken geleden via 3FP International BV een aandeel genomen in het vastgoedbedrijf Cleverstone BV.

Dat ik daar ook bestuurder ben wist ik niet. Daar ben ik niet van op de hoogte. Ben ik zelfstandig en alleen bevoegd? Dat is niet verstandig. Dat ga ik meteen rechtzetten.

En dan ben ik alleen nog aandeelhouder en vervolgens ga ik mijn aandelen in 3FP International BV wellicht in een Stichting administratie kantoor op afstand onderbrengen. Desnoods stoot ik alle aandelen weer af. Ik wil het zo goed mogelijk afhandelen.

Dat ik ook bestuurder ben bij Cleverstone BV is mij ontglipt. Het is misschien onachtzaam van mij. Ik heb het ook gedaan om een ex-medewerker fatsoenlijk te begeleiden die mede aandeelhouder is van Cleverstone, zodat hij de activiteiten kon doorzetten.

Ik ga met kamervoorzitter Arib of haar adviseurs om de tafel zitten om te kijken of dit kan. Waarschijnlijk doe ik al mijn aandelen binnenkort weg. Dat is misschien vreemd omdat ik het belang nog maar twee weken geleden genomen heb, dat klopt. Maar als het niet mag, dan stop ik er meteen mee.

Aldus Farid Azarkan in een reactie op de bevindingen van F-site.

Comments

Submit a Comment