Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 9 August 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Journalistieke context bepaalt dat grap Voetbal Inside niet kan

Journalistieke context bepaalt dat grap Voetbal Inside niet kan
Ton F. van Dijk

Of een grap over homo’s of transgenders “leuk” is, mag iedereen voor zichzelf bepalen. Dat is nou eenmaal de essentie van humor.

Of er in objectieve zin sprake is van een “grensoverschrijdende” grap hangt eigenlijk maar van een ding af: de context.

Kortom: het maken van keiharde, smakeloze, grappen op de man of vrouw, over geaardheid of welke eigenschap dan ook, mag en kan, als de omgevingsreferentie maar klopt.

Laten we vanuit dit perspectief kijken naar het bekritiseerde optreden van voetbalanalist Rene van der Gijp over VTM verslaggeefsters Bo van Spilbeeck, die tot voor kort nog Boudewijn heette en als man door het leven ging.

Van Spilbeeck beleefde vorige week haar coming-out als transgender. En voor sommigen is dat kennelijk reden voor het uiten van (al dan niet onderdrukte) ongemakkelijkheid.

Dat is begrijpelijk, want een jongen die een meisje wordt, is nou eenmaal niet alledaags. En als je er op een afstandje naar kijkt, wellicht ook iets dat vragen oproept.

Maatschappelijk is het wel geaccepteerd en dat is maar goed ook. Transgenders leggen vaak een lijdensweg af in een lichaam dat niet voelt zoals het zou moeten. Een geslachtsverandering is dan de enige oplossing.

Ook medisch en wetenschappelijk kan dit geheel worden onderbouwd.

Dus zo gek is het niet.

Toch staken de mannen van Voetbal Inside de draak met Bo van Spilbeeck. Analist Rene van der Gijp en “aangever” Johan Derksen besloten in een live uitzending om Van der Gijp te transformeren tot Renate compleet met blonde pruik en jurk.

Bo van Spilbeeck, de dappere transgender vrouw, die haar hele leven vocht tegen het lichaam waarin zij geboren was, werd publiekelijk belachelijk gemaakt.

En dat leidde weer tot een storm van kritiek. Homo- en transgender organisaties, maar ook politieke partijen, eisen excuses van RTL. En dat bedrijf kondigde onder die druk aan met de makers “in gesprek te gaan”.

Ook de adverteerders van Voetbal Inside worden in de media opgeroepen hun steun aan dit “discriminerende” televisieprogramma in te trekken.

Iedereen heeft er een mening over.

De context waarin een grap gemaakt wordt is bepalend, betoogde ik hierboven.

Als Youp zo’n grap zou maken, zou niemand durven te beweren dat dit echt niet kan. Een kwestie van smaak zou men zeggen.

Als de minister president een homofobe grap zou maken tijdens zijn wekelijkse persgesprek, dan zou dit vrijwel zeker leiden tot een ongekende politieke rel en wellicht zelfs een onvermijdelijke gang naar de Koning.

Exit Rutte.

Dus: In welke context deden Van der Gijp en Derksen hun transgender onvriendelijke dansje?

Hoewel Voetbal Inside een programma is dat drijft op de platheid van de voetbalkantine, zou ik het toch geen echte satire willen noemen. Van der Gijp en Derksen opereren overwegend in een journalistieke context.

Weliswaar in de meest ruime interpretatie van het begrip journalistiek, maar toch.

In die journalistieke context lijkt een analist met een blonde pruik toch vooral op de bekende vlag en modderschuit.

En is het niet alleen een kwestie van smaak. Maar ook een brug te ver.

Submit a Comment