Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 1 March 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Twee jaar later: "Eerbetoon" Johan Cruijff mislukt?

Twee jaar later: “Eerbetoon” Johan Cruijff mislukt?
Ton F. van Dijk

Het is al weer twee jaar geleden. Ik heb het over El Salvador. De verlosser. Johan Cruijff. De voetballer die groter werd dan alle andere voetballers.  Hij overleed vandaag 2 jaar geleden.

Ik hoef hier niet te zeggen, hoezeer hij gemist wordt.

“Degene wie” gisteren naar Nederland-Engeland heeft gekeken, zag dat het spelletje met de bal aanzienlijk moeilijker is, dan Cruijff zelf deed voorkomen met zijn onnavolgbare acties op de velden.

Omdat Cruijff zo groot is en zo wordt gemist, besloten de daartoe bevoegde “instanties” in ons land, dat een blijvend en zichtbaar eerbetoon aan de meester van het allergrootste belang is.

En dus vergaderen de stakeholders van de Amsterdam Arena inmiddels al twee jaar over een naamswijziging van het stadion in Amsterdam. Dat moet Johan Cruyff Arena gaan heten. Een goed idee.

“Logisch” zou Cruijff zelf zeggen.

Het is alleen nog steeds niet rond. Waarom begrijpt niemand.

Tevens besloten Burgemeester en Wethouders van de gemeente Amsterdam genereus dat het Stadionplein, alwaar het fameuze Olympisch stadion ligt, te vernoemen naar de grootste voetballer ooit. Het gaat voortaan het Johan Cruyffplein heten.

En daar begint de ellende.

Want bij “Johan Cruyffplein” denken zelfs de grootste fans van Cruijff aan een troosteloze nieuwbouwwijk in Almere en niet aan Amsterdam. En zeker niet aan de historische grond rondom het Olympisch Stadion uit 1928.

Daarbij komt: De bewoners van het Stadionplein willen helemaal niet aan het Johan Cruyffplein wonen. Een rel is geboren en het laatste woord is er nog niet over gezegd. Een opstand dreigt.

En dat geldt in gelijke mate voor de Johan Cruijff Arena. Want ook dat “ingewikkelde proces” is na twee jaar nog steeds niet afgerond. Als gevolg waarvan Oranje gisteren gewoon in de Amsterdam Arena verloor van Engeland.

De pogingen om Nederlands grootste voetballer ooit te eren, monden zo uit in het tegenovergestelde: Ze beschadigen de nalatenschap van Cruijff juist in plaats van dat zij hem eren.

Ieder nadeel heb z’n voordeel. Maar dat lijkt hier toch echt niet op te gaan.

Submit a Comment