Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 18 April 2021

Scroll to top

Top

ERF van Schweigman& I Briljant vervelend

ERF van Schweigman& I Briljant vervelend
Ton F. van Dijk

Review Overview

Artistiek
9.5
Uitvoering
9
Beleving
8.5
9

Briljant

OEROL – Hoe breng je het leven zelf op theatrale en indringende wijze in beeld? Die vraag moet Boukje Schweigman zich gesteld hebben toen ze een voorstelling bedacht voor een open plek in de bossen van Terschelling.

Haar antwoord is de opening van Oerol 2015, ERF. Een theaterstuk op de grens van verveling. Waarbij een onophoudelijke stroom imaginaire figuren in een rechte lijn op de toeschouwer afkomt. Vanuit het bos doemen de acteurs op en lopen ze zonder ook maar enige emotie te tonen over het open veld. En net zo als ze gekomen zijn verdwijnen ze ook weer uit het zicht.

Het is een vloeiende beweging die bijna twee uur duurt. Menselijke figuren in donkere regenjassen. Witte gestaltes achtervolgd door de dood. Mensen die een zware last met zich mee dragen. Het trekt allemaal aan het publiek voorbij.

De muziek is belangrijk want daardoor wordt het een integrale beleving. Soms op het monotone af. Het meest indrukwekkend aan de voorstelling is dat de beweging, gevormd door een stroom van ongeveer 40 acteurs nooit op houdt. Er is een sterk repeterende basis, waarbij herhaling een grote rol speelt.

Zoals het leven zelf ook een continue herhaling van zetten is. Door de generaties heen. En wie dat tot zich door laat dringen is in een klap bevrijd van de idee dat ERF een saaie voorstelling is die vooral verveling oproept.

Integendeel ERF laat je iets meemaken, dat uniek is en een blijvende impact heeft op degene die het niet probeert te verklaren, maar gewoon over zich heen laat komen.

Foto: Schweigman&