Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 27 November 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Frans Klein (NPO) heeft gewoon gelijk. Ja echt!

Frans Klein (NPO) heeft gewoon gelijk. Ja echt!
Ton F. van Dijk

Het is een relletje van niks. Maar toch. De redactie van EENVANDAAG zond een spotje uit, waarin reclame werd gemaakt voor de zomer-editie van dit actualiteitenprogramma. En daar is niks mis mee.

Zelf ben ik ook een fan van dit journalistieke programma en vind zelfs dat het soms te weinig waardering krijgt in relatie tot NIEUWSUUR, die andere rubriek van de publieke omroep. 

Een reclamespotje van EENVANDAAG dus. Daarin wordt de kijkers gewezen op het feit dat deze actualiteitenrubriek de gehele zomer uitzendt. Om de boodschap kracht bij te zetten, wordt een aantal andere programma’s van de NPO genoemd, dat wel stopt in de zomer. Geen PAUW, maar wel EENVANDAAG dus.

In het licht der eeuwigheid een heldere en prima boodschap. Waarom dan toch kritiek van NPO baas Frans Klein? Heeft die wellicht een probleem met de autonomie van de makers van EENVANDAAG?

Je zou het bijna denken als je ziet hoe de kwestie vandaag breed in de media wordt uitgemeten. Teneur: schandalig dat de overkoepelende NPO zich bemoeit met een spotje van EENVANDAAG. Het programma besteedt er vanavond zelfs aandacht aan in de eigen uitzending op radio. Want die op TV gaat niet door als gevolg van voetbal. Zuur natuurlijk.

Niet sterk: een journalistieke slager die z’n eigen vlees keurt. Maar kennelijk is er geen ander belangrijk nieuws. Het valt in ieder geval onder de redactionele vrijheid. Toch moet je als journalist voorzichtig zijn wanneer je je laat mee slepen in je eigen emoties.

Want wat is er nou echt aan de hand?  Waarom is de NPO in de persoon van Frans Klein “not amused” over het spotje van de actualiteitenrubriek?

De NPO wordt al zeker een jaar of zeven achtervolgd door bezuinigen die zijn opgelegd door politiek Den Haag. Dat geeft op zich niks, want er viel in de Hilversumse bureaucratie heel wat te halen. Maar toen de mogelijkheden daar uitgeput raakten, kwamen bezuinigingen op de programma’s in zicht. 

En het was Frans Klein met z’n NPO, die ervoor zorgde dat deze bezuinigen zo goed mogelijk terecht kwamen. Daarmee maakte hij natuurlijk niet alleen vrienden. dat moge duidelijk zijn.

Een zomer met veel sport (EK, TOUR en OS) brengt daarnaast veel kosten met zich mee voor de rechten van deze grote evenementen. Het is dus kiezen. En daarmee viel de zomerstop bij de NPO dit jaar op, omdat er bijvoorbeeld geen late night talkshow is. 

Niet omdat de NPO dat niet wil, of omdat Frans Klein niet van dit genre houdt. Maar gewoon omdat het geld op is. Het lot van de manager. Hij moet kiezen. In dit geval mede gevolg van Haagse bezuinigingen, waar Klein weinig invloed op heeft.

Extra vervelend is dan dat dezelfde politici, die dit soort bezuinigingen op programma’s opleggen, vervolgens via TWITTER laten weten, het “onbegrijpelijk” te vinden dat er geen late night programma is in de zomer.

Voormalig Buitenhof medewerker Ronald Plasterk is zo’n minister die in de Trevezaal instemt met bezuinigingen en vervolgens op de bühne meehuilt met de wolven als mensen als Frans Klein het vuile werk doen.

In die context is het promospotje van EENVANDAAG: wij zijn er lekker wel, waar al die anderen (o.m. PAUW) er niet zijn toch net iets minder waardevrij dan eerder gedacht.

Het is toch een beetje scoren over de rug van een ander, zo liet Frans Klein weten. En hij heeft wel een beetje gelijk.

Het zou toch heel gek zijn als NIEUWSUUR een spotje zou uitzenden waarin werd gemeld: Kijk naar ons, wij zijn er wel op zondag, waar EENVANDAAG het laat afweten. Dat zou ook bij de makers van laatstgenoemde rubriek de wenkbrauwen doen fronzen. Of zelfs voor verontwaardiging zorgen.

En zo moet u ook de reactie van Frans Klein zien.

De “journalistieke” keuze van EENVANDAAG om vervolgens ook nog breed de publiciteit te zoeken, alsof er grote journalistieke principes op het spel staan, maakt de schade die wordt toegebracht aan de belangrijke boodschap van de publieke omroep bovendien onnodig groot.

Nooit gedacht dat ik het nog eens voor Frans Klein zou opnemen…

Submit a Comment