Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 24 March 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Freek heeft eindelijk gelijk: het is tijd voor Wilders

Freek heeft eindelijk gelijk: het is tijd voor Wilders
Ton F. van Dijk

Caberetier Freek de Jonge wordt oud. En dus ook milder, zo bleek gisteravond bij Jeroen Pauw aan tafel. Freek was zelfs enigszins deemoedig.

Zo vertelde hij over Bram Vermeulen. Hoe hij zijn wederhelft in Neerlands Hoop letterlijk naar achteren duwde op het podium om over hem de baas te spelen. En dat Bram dat nou niet bepaald leuk vond.

Freek deelde ook zijn verdriet over het verlies van zijn kleinkind. Overleden aan een aangeboren hartafwijking. De wijsheid van een kind, daar konden we allemaal nog wat van leren.

En misschien was het die nederigheid die hem ook deed verzuchten dat “democratie ook van belang is als het niet uitkomt”. Freek doelde op het feit dat Geert Wilders – de twee zijn niet bepaald ideologische vrienden – diezelfde avond bij 1Vandaag was verkozen tot politicus van het jaar. 

Hoewel Freek als exponent van weldenkend Nederland maar moeilijk snapt waarom Wilders zo populair is, heeft hij intussen wel begrepen dat we Wilders maar beter serieus kunnen nemen. En dat zijn brede aanhang net zo veel democratische rechten heeft als die van intellectueel Nederland.

Freek heeft een belangrijk inzicht verworven. Want hij heeft gelijk: waar in Frankrijk het politieke establishment nog oproept tot een boycot van Front National van Marine Le Pen, de politiek evenknie van Wilders, zal in ons land het besef door moeten dringen dat de opkomst van Wilders een democratisch fundament kent.

Er zijn hier nu eenmaal veel mensen die Wilders in het centrum van de macht willen zien. En of we het nu leuk vinden of niet: dat moet dan misschien ook maar gewoon gebeuren. Het is tijd dat Wilders niet alleen de democratische vruchten plukt van zijn populariteit, maar ook de democratische plichten gaat vervullen die daarbij horen.

Aan de zijlijn heeft hij het namelijk relatief makkelijk. Oneliners voldoen daar uitstekend. Maar wanneer we Wilders laten doen, wat een groot deel van het volk wil, namelijk regeren, dan zal ook hij compromissen moeten gaan sluiten. En dan is de gevestigde politiek niet langer zijn gijzelaar. Wilders zal dan politieke boter bij de vis moeten doen. En dat alles natuurlijk binnen de grenzen van onze democratische rechtstaat. 

Het is tijd voor Wilders. Echt. 

Submit a Comment