Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 16 October 2018

Scroll to top

Top

2 Comments

Kersttoespraak WA kan bij het oud vuil

Kersttoespraak WA kan bij het oud vuil
Ton F. van Dijk

Van het koningschap hebben maar weinigen verstand. Ik zeker niet. Al vind ik dat Willem-Alexander het niet bepaald slecht doet. Hij verdient bijvoorbeeld credits voor de keuze voor zijn echtgenote. Hij bezorgde ons met Maxima de ideale koningin. En hij runt het bedrijf, dat hij  overnam van zijn moeder, zonder al teveel gedoe. 

Hij doet het in ieder geval op z’n eigen manier. Koningsdag kreeg een andere invulling. Hij vindt het geen probleem een biertje te drinken met Poetin. En als hij er moet staan, dan staat hij er ook.

En al die mensen die het beter weten? “Die hebben geen idee what it takes“, zo stel ik me voor dat WA verzucht voor het slapen gaan. 

Kortom: onze koning doet het op z’n eigen manier. En dat is best goed. Alleen de kersttoespraak. Daar worstelt hij mee. Zittend achter een bureau maakte hij als kersverse monarch niet echt indruk. En ook deze keer – staand voor het raam – was onze koning geen succes. 

Het zag er best aardig uit, daar niet van. In dat opzicht was de “stand-up” geen slecht idee. Maar probeer eens naar de kersttoespraak te kijken, te luisteren en tegelijk te horen wat de koning zegt. Het is bijna onmogelijk.

Willem-Alexander. Z’n handen houdt ie op aanwijzing van de regie keurig stil. Maar z’n tekst, het lijkt, alsof hij die zelf niet begrijpt. En als kijker, begrijp ik ook niet wat hij zegt. Het dringt niet tot me door. Hij dreunt de woorden op, zonder dat de betekenis er toe lijkt te doen.Terwijl de boodschap juist nu van belang is: laten we niet in angst leven.

Daarom een ongevraagd advies van iemand die van het koningschap weinig verstand heeft. Maar wel van televisie. Stop met die onzin. De kersttoespraak in deze vorm kan bij het grof vuil. Net als de traditionele invulling van koninginnedag plaats heeft gemaakt voor de eigentijdse versie van WA. De moderne koning is toe aan een nieuw “kerstmoment”.

Ik denk dat een vraaggesprek of een ontspannen filmpje deze koning veel beter past. Een televisievorm, waarbij hij het zo kan vertellen, dat we het ook verstaan. In plaats van een koning, die het volk toespreekt zoals zijn moeder en oma al deden. Het past niet meer bij deze tijd.

En: het is zeker niks voor hem.

Comments

  1. Ben het gedeeltelijk met je eens, Ton. Qua vorm kan er veel veranderen en past deze manier niet echt bij WA, maar inhoudelijk vond ik het niet echt slecht. dus nog niet bij het oud vuil…..

    • Ton F. van Dijk

      Klopt. Ik pleit daarom voor een vorm waarbij de inhoud beter tot zijn recht komt.

Submit a Comment