Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 27 November 2022

Scroll to top

Top

One Comment

Rene van Dammen moest beleidsstuk schrijven: "Ik heb strafwerk".

Rene van Dammen moest beleidsstuk schrijven: “Ik heb  strafwerk”.
Ton F. van Dijk

Zojuist bereikte mij een onheilstijding: Kijkcijfer-expert en oud-collega Rene van Dammen van de NPO is overleden. Het is gebruikelijk om over de doden te zeggen dat zij unieke mensen waren. in het geval van Rene is dit ook echt zo.

Rene leefde voor zijn werk: het analyseren van kijkersgedrag en het voorspellen van aantallen kijkers voor de publieke televisieprogramma’s.  Zelden zat hij er naast. Door iedereen die er ook maar een greintje van af wist werd hij gerespecteerd. Hij ademde televisie. Hij was televisie.

Een man met een enorme passie voor zijn  werk. Maar ook iemand die altijd zichzelf bleef, hij weigerde zich aan te passen aan de corporate regels van een organisatie als de NPO. Hij zocht altijd de randen op. 

Zijn kantoor bij de publieke omroep was ingericht als een bruine kroeg met perzische tapijtjes en andere gezelligheid. Waar de meeste collega’s netjes gekleed in pak door het leven gingen, was het uniform van Van Dammen een spijkerbroek en T-shirt met bretels over zijn net iets te dikke buik, die verraadde dat hij wel een biertje lustte.

En altijd een petje op z’n hoofd. 

Van Dammen was op een leuke manier volkomen onaangepast en kon rekenen op de sympathie van al zijn collega’s bij de publieke omroep. Allereerst omdat hij een vakman pur sang was. Maar ook omdat ie zo zichzelf was gebleven in de televisiewereld waar veel aan elkaar hangt van oppervlakkigheid en beeldvorming. 

Aan opdrachten van hogerhand had ie een pesthekel. Toen ik hem als netmanager een keer vroeg om een beleidsstuk te schrijven, sloot hij zich demonstratief op in zijn werkkamer en hing hij een briefje op de deur met de tekst “ik heb strafwerk”. 

Rene kon als geen ander programmamakers op het goede spoor zetten en in die zin is hij mede verantwoordelijk voor het succes van vele televisieprogramma’s die hun weg vonden bij grote of kleine publieksgroepen.

Naar verluid is Rene in het harnas gestorven: terwijl hij televisie keek. Het lijkt het enige geloofwaardige scenario op basis waarvan Rene zelf afscheid had willen nemen. Voor de televisie, zoals het hoort. Met een glimlach op z’n gezicht en in z’n hoofd al een voorspelling van de hoeveelheid kijkers op dat moment.

De gedachten van een ieder gaan nu uit naar zijn nabestaanden en NPO collega’s die een groot verlies een plek moeten geven.

 

Comments

  1. Willemijn Maas

    Ik zag hem vorige week nog wegens in het publiek zitten! Wat een bijzondere man. Geestig, eiegnzinnig en heel vakkundig. Fijne combinatie! Wat erg dat hij is overleden!

Submit a Comment