Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

One Comment

Psychiater die kind misbruikt is een "meta-crimineel"

Psychiater die kind misbruikt is een “meta-crimineel”
Ton F. van Dijk

Je hebt mensen die van kinderen houden. En mensen die van kinderen houden. En tussen die twee zit een groot verschil.

Neem nou de Friese kinder- en jeugdpsychiater die regelmatig als “familievriend” naar Nepal afreisde om daar een straatarm gezin bij te staan. Het gezin heeft nauwelijks te eten, problemen met huisvesting, gezondheidszorg en onderwijs. Om over werk nog maar te zwijgen.

Een doorsnee gezin in Nepal, een van de armste landen ter wereld. Wie er geweest is weet dat die mensen er vriendelijk en behulpzaam zijn en altijd lijken te lachen.

Maar achter de glimlach gaat de keiharde werkelijkheid schuil waarin de Nepalezen iedere dag weer moeten overleven.

En dan opeens is er die familievriend uit Nederland. Regelmatig komt ie een weekje langs. Hij helpt financieel, zodat de kinderen te eten hebben en hij zorgt voor onderwijs. Dankzij deze vriend hebben de kinderen letterlijk opeens een toekomst.

Het lijkt te mooi om waar te zijn. En dat is het in dit geval ook.

De familievriend in kwestie is een kinderpsychiater uit Friesland, die sexuele gevoelens koestert voor minderjarigen. Als we de nieuwsberichten mogen geloven, werd hij enkele dagen geleden op heterdaad betrapt terwijl hij sexuele handelingen verrichtte met het 15 jarige zoontje van het gezin dat hij als familievriend regelmatig verblijdde met zijn komst.

Het jongetje waar de psychiater zijn oog op had laten vallen was al “in beeld” vanaf z’n 11e jaar. Ook hier: als we de berichten daarover voor waar moeten aannemen.

De instelling in Joure waar de 66-jarige psychiater nog twee dagen per week als ZZP-er aan verbonden was, heeft de man inmiddels op non-actief gesteld. En maandag is er een bijeenkomst voor bezorgde ouders, die willen weten wat de man mogelijk nog meer heeft uitgespookt in en buiten de GGZ-instelling.

Het verweer van pedofielen is vaak dat hun slachtoffertjes het fijn vonden om sexuele handelingen te verrichten en dat het vooral de maatschappij is, die daar iets abnormaals van maakt.

De traditionele rolverdeling is dan dat een psychiater de dader uitlegt dat dit een waandenkbeeld is en dat kinderen ernstig beschadigd raken door een sexuele relatie en voor de rest van hun leven zijn getekend.

Maar wie moet een psychiater die 12 jaar heeft gestudeerd (en alle relevante literatuur over de gevolgen van sexueel misbruik ongetwijfeld heeft gelezen) uitleggen wat het effect is van zijn gedrag? Iemand die bovendien al 40 jaar ervaring heeft met het werken met getraumatiseerde kinderen en jongeren?

De kinderpsychiater die sex heeft met een kind tart iedere fantasie. Onwetendheid is dan geen excuus meer. Zijn daad is zo gruwelijk omdat hij moet hebben geweten wat hij aanrichtte en toch zijn eigen verlangens belangrijker maakte dan de belangen van het kind dat hij misbruikte.

In feite is er sprake van een meta-misdaad gepleegd door een meta-crimineel. Wat dan een nieuw woord is. En als je daarover na denkt: nieuwe woorden zijn ook nodig om dit te beschrijven.

Slachtoffertjes van seksueel misbruik hebben hulp nodig van psychiaters. De psychiater als dader is een niet te bevatten gegeven.

Comments

  1. Mijn verrassing is steeds dat mensen nog steeds verrast reageren als er weer eens een pedoseksueel uit de hulpverlenende professie aangeklaagd wordt wegens seksueel kindermisbruik.

    Helaas is de werkelijkheid heel prozaïsch: elk beroep waar er met kinderen gewerkt wordt, en in het bijzonder kinderen met een extra kwetsbaarheid, trekt pedoseksuelen aan.

    De vraag die zich opdringt is: heeft deze meneer 40 jaar ervaring met het traumatiseren van kinderen en jongeren?

    Volgens de statistieken maakt de gemiddelde pedoseksueel 30 slachtoffers.

Submit a Comment