Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Profielschets? Louis doe het niet!

Profielschets? Louis doe het niet!
Ton F. van Dijk

Het Nederlands elftal heeft nog niet eerder zo slecht gepresteerd. Op de FIFA ranglijst verblijft het eens zo soevereine Oranje nu zelfs onder landen als Senegal en Iran. Qua voetbal zijn we in de bezemwagen van deze mondiale volkssport beland.

De risee van Europa.

Hoe het zover heeft kunnen komen weet niemand. Gebrek aan talent, de aanstelling van een opgebrande Guus Hiddink, zijn automatische opvolging door Danny Blind en een incompetente Hans van Breukelen worden verantwoordelijk gehouden. Door de kenners althans.

En ook de rest die niets van voetbal begrijpt, denkt dat het daaraan ligt.

Maar achterom kijken kunnen we altijd nog. Hoe nu verder? Is het denkbaar dat Oranje zich alsnog plaatst voor het WK in Rusland? Theoretisch kan het. Maar dan moet alles kloppen. Grote vraag: wie kan daarvoor zorgen?

Dan valt natuurlijk al snel de naam van Louis van Gaal. Hij zou de ideale bondscoach zijn. Alleen de grote trainer zelf lijkt het kwakkelend nationale team weer op de rails te kunnen krijgen. Maar hij schijnt niet te willen.

En geef hem eens ongelijk. Hij werd derde op het WK in Brazilië met een gemiddeld team. Een ongelooflijke prestatie. Letterlijk niet te evenaren. 

Louis wil dus niet. Hij vindt dat hij als bondscoach alles heeft bereikt wat er te bereiken valt. Maar de meester is wel bereid baas te worden van de KNVB en zo het Nederlands voetbal te redden. Louis wil bestuursvoorzitter worden.

Ieder normaal mens – met of zonder verstand van voetbal – zegt meteen: Doen! Geeft niet dat Louis lastig is. Hij heeft tenminste een visie. En hij weet alles van presteren. 

Maar bij de KNVB denken ze daar heel anders over. De naam van Van Gaal mag zelfs niet genoemd worden, zo laat bondsvoorzitter Michael van Praag weten. Er moet namelijk eerst een beleidsstuk komen, daarna een profielschets en dan een heuse sollicitatieprocedure.

“En dan zien we wel welke kandidaat het meest geschikt is”, zo ongeveer is de filosofie van de KNVB. Voortal geen overhaaste dingen doen. Dan missen we het WK in Rusland maar. Wat geeft het?

Als ik Louis van Gaal was, zou ik als de wiedeweerga ook bedanken voor de eer om bestuursvoorzitter te worden. Graag of niet.

Iemand met zijn trackrecord gaat toch niet mee doen aan een sollicitatieprocedure op basis van een profielschets gemaakt door Hans van Breukelen cum suis? Dezelfde mensen die er zo’n zooitje van hebben gemaakt?

Het is alsof de KNVB speciaal voor het naderende afscheid van Michael van Praag – die al aardig op leeftijd begint te raken – een laatste verrassing voorbereidt.

De eminente voorzitter krijgt een schilderij van zichzelf. Net als Winston Churchill ooit kreeg toen hij als premier het strijdtoneel verliet.

Je hoort in de Zeister bossen zachtjes iemand zeggen; “Jongens de beroemdste nog levende kunstenaar Ai Weiwei schijnt beschikbaar te zijn. Als ie gevraagd wordt tenminste”.

En je ziet Hans van Breukelen vrijwel meteen schudden met zijn hoofd: Geen goed idee, laat hem maar mee doen aan de procedure op basis van de profielschets. Dan zien we wel.”

Om hem heen wordt instemmend geknikt door mensen van wie we de namen niet weten en de gezichten niet kennen. Omdat ze volstrekte onbekenden zijn.

Louis doe het niet. 

Submit a Comment