Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 18 April 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Lutine van Orkater I Lokatietheater op z'n best

Lutine van Orkater I Lokatietheater op z’n best
Ton F. van Dijk

Review Overview

Artistiek
8.5
Uitvoering
8
Beleving
8.5
8.3

Goud

OEROL – Twee mannen zitten in de verte op een stoel. Op het  strand van Terschelling. Wanneer ze opstaan lopen ze langzaam in de richting van een houten podium op het strand. Het zijn acteurs Leopold Witte en Geert Lageveen van Orkater. Eenmaal op het podium aangekomen begint hun vertelling. Een theatrale dialoog over de “Lutine”.

De Lutine is een schip dat in 1799 voor de kust van Vlieland en Terschelling is gezonken  Met ruim twee honderd mannen aan boord. En een ruim vol goudstaven. Een miljoenenschat ligt sinds die tijd op de bodem van de zee. Bij wat nu Stortemelk wordt genoemd.

Witte en Lageveen vertellen het verhaal van de vloek die sindsdien rust op iedereen die op zoek gaat naar het goud. Ook zij zelf bleven bepaald niet ongespaard. Vanaf het moment dat ze bezig waren met het voorbereiden van de theatervertelling over de Lutine, sloeg ook in hun persoonlijke levens het noodlot toe, zo wil het verhaal. Een auto en een laptop crashten in de loop van het creatieve proces. Tot grote wanhoop van de acteurs.

Talloze helden, dromers en hemelbestormers probeerden sinds het vergaan van de Lutine het goud op te graven. Soms met een klein beetje succes in de vorm van enkele goudstaven, maar meestal tot grote mislukking gedoemd.

Lutine is mede dankzij de setting, het weststrand van Terschelling, een unieke performance die gewoon ontzettend leuk is om te bekijken. Een historisch en heroïsch verhaal op een onderhoudende en grappige wijze verteld in een geloofwaardige dialoog tussen de twee top acteurs van Orkater.

Echt leuk om mee te maken. Entertainment zonder al teveel pretenties, maar wel van hoog niveau. Na afloop dan ook een staande ovatie van de driehonderd toeschouwers. Meer dan verdiend.

Submit a Comment