Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 27 November 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Matthijs naar RTL4?

Matthijs naar RTL4?
Ton F. van Dijk

Het is geen geheim: programmadirecteur Erland Galjaard van RTL4 zou VARA coryfee Matthijs van Nieuwkerk maar wat graag naar zijn zender halen. In het verleden spraken de twee al met elkaar. Maar toen koos het mega-talent nog voor de VARA. Dat had alles te maken met de ruimte die Van Nieuwkerk bij de publieke omroep krijgt. En dus tekende Matthijs voor langere tijd bij de voormalige arbeidersomroep.

Maar nu De Wereld Draait Door tien jaar bestaat, worden de eerste haarscheurtjes in het televisie-bastion van Van Nieuwkerk zichtbaar. Ieder programma heeft z’n levenscyclus. En DWDD is nog lang niet op. Maar wel op z’n hoogtepunt. Het kan alleen maar minder worden.

De voorzichtige tekenen van verval worden deze week uitgebreid in de kranten uitgemeten. De discussie over de honorering van Matthijs’ tafelgasten bijvoorbeeld. Maar ook een bericht over de “DWDD familie”, waar je kennelijk bij hoort. Of niet.

Zoals schrijver Arnon Grunberg, die van DWDD eindredacteur Dieuwke Wynia per tweet te horen kreeg, dat hij niet bang hoeft te zijn,  ooit door het programma te worden uitgenodigd.

Een uitglijder van jewelste. Het komt nogal merkwaardig over dat een schrijver op deze manier publiekelijk de wacht aan gezegd wordt door een televisie programma. Is het de hoogmoed van de makers, die doorgaans voor de val komt?

En als klap op de vuurpijl berichten over het vermogen van ongeveer 4 miljoen dat Van Nieuwkerk dankzij DWDD – volgens Quotenet – zou hebben opgebouwd.

Het moet de presentator raken. Al het “domme gezeur” over zijn programma, de honorering van zijn tafelgasten en zijn eigen in het publieke domein verworven rijkdom.

Hij weet dat hij een uniek talent bezit en een weergaloos programma maakt. Dagelijks kijken een miljoen mensen naar kunst en cultuur. Een ongeëvenaarde prestatie. Publieke televisie op z’n best.

Dat is voor de makers topsport. En voor Matthijs zal gelden, dat hij geen zin heeft in alle controverse rond zijn programma. Als hij zich iedere keer moet verantwoorden, wordt een overstap naar RTL steeds aantrekkelijker. Want daar mag hij verdienen wat hij waard is. Het dubbele van zijn publieke omroep salaris. Een miljoen per jaar.

Submit a Comment