Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 4 February 2023

Scroll to top

Top

One Comment

Nieuwe D66 wethouder met opgestapte Cassee naar publieksbijeenkomst

Nieuwe D66 wethouder met opgestapte Cassee naar publieksbijeenkomst
Ton F. van Dijk

De nieuwe wethouder van financiën in Haarlem, Jeroen van Spijk (D66) gaat samen met zijn oud-collega Ewout Cassee (D66) op 14 oktober in het Kleverpark praten over wat burgerparticipatie precies inhoudt. De VVD in Haarlem spreekt van een “regelrechte provocatie” van Van Spijk.

Ogenschijnlijk de normaalste zaak van de wereld. Van Spijk en Cassee als D66 bestuurders beiden naar een publieke bijeenkomst. Ware het niet dat Ewout Cassee gedwongen moest opstappen als wethouder financiën en vastgoed, nadat de gemeenteraadsfractie van D66 in meerderheid het vertrouwen in hem opzegde.

Ondermeer in verband met financieel wanbeleid van Cassee in het verleden. Zo had hij valse facturen opgesteld voor bijna een miljoen bij een van zijn bedrijven. Ook werd Cassee door D66 kwalijk genomen dat hij in een Collegebrief over een individuele burger (Ton F. van Dijk) had gelogen.

Jeroen van Spijk, kwam daarna speciaal uit Amsterdam over om Cassee op te volgen en een punt te zetten achter de periode Cassee. De burgemeester begroef daarop samen met VVD fractie voorzitter Rob de Jong zelfs het “gestrekte been”, waarmee tegen Cassee oppositie zou zijn gevoerd.

Maar nu gaat Van Spijk dus namens datzelfde College gezamenlijk met Cassee publiekelijk praten met de wijkraad Kleverpark. Zo meldt de wijkraad in een uitnodiging. Onderwerp dat de twee D66 politici gaan bespreken, is hoe de burgerparticpatie rondom de kweektuin is verlopen.

Dat Van Spijk en Cassee samen in het openbaar optreden kan gezien worden als een poging van Van Spijk om zijn voorganger te rehabiliteren. Door openlijk naar een bijeenkomst over participatie te gaan waar Cassee co-spreker is lijkt Van Spijk te willen zeggen, dat Cassee nog “gewoon meedoet” in D66. In de politiek spelen dergelijke percepties nou eenmaal een rol.

Opvallend omdat eerder burgemeester Bernt Scheiders nog furieus reageerde op een foto van Ewout Cassee en vastgoedontwikkelaar Erik de Vlieger op Twitter. Ongepast vond de burgemeester dat van de opgestapte Cassee.

VVD raadslid Wybren van Haga spreekt desgevraagd van een “regelrechte provocatie” van Van Spijk richting oppositie. Van Haga vindt dat het College zich niet meer met Cassee zou moeten willen associëren. Dat men dit nu toch doet, is “not done” aldus het raadslid, dat bekend staat om zijn duidelijke taal.

“In feite heeft het College het gestrekte been nu zelf weer uit de mottenballen gehaald. Onbegrijpelijk”, aldus een verbaasde Van Haga vandaag.

Of dat zo is valt te bezien, maar feit is dat wel getwijfeld mag worden aan de “politieke sensitiviteit” van wethouder Van Spijk. En Cassee? Die is gewoon burger en mag doen wat ie zelf wil.

Op het stadhuis kreeg F-site een antwoordapparaat.

3e1fc1c5d6e93f3487b9d7e07aeeb307

Comments

  1. Edo Paardekooper Overman

    Haha, buitengewoon ‘onverstandig’ natuurlijk! En, een kolfje naar de hand van de VVD. En hoewel ik Ewout persoonlijk best mag, moet je dit natuurlijk nooit doen als college(lid) Jeroen van Spijk!

Submit a Comment