Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Appie Nouri: Ajax moet snel met antwoorden komen

Appie Nouri: Ajax moet snel met antwoorden komen
Ton F. van Dijk

Appie Nouri heeft een hartafwijking. Dat is in 2014 vastgesteld tijdens een medische keuring door de KNVB. Nauwelijks te bevatten nieuws afkomstig van NRC afgelopen vrijdag.

Ongelooflijk, omdat we inmiddels weten wat er drie jaar later met de getalenteerde voetballer van Ajax zou gebeuren. Hij stortte zomaar op het veld in elkaar.

Hartproblemen vormden de oorzaak. En nu ligt Appie al weer geruime tijd in het ziekenhuis. In verlaagde staat van bewustzijn. Z’n hartstilstand duurde te lang. Als gevolg waarvan Nouri’s hersenen geen zuurstof kregen.

Volgens de inzichten van de wetenschap zal Appie nooit meer echt kunnen functioneren. Daarvoor is de schade te groot. Zijn familie hoopt op een wonder en bidt tot Allah. En wie weet.

Nouri was een groot voetbaltalent. Tijdens zijn debuutwedstijd in het 1e van Ajax scoorde hij. Zoals alle grote Ajacieden deden.

Nouri eiste de bal letterlijk op en maakte een doelpunt uit een vrije trap.

En omdat hij zo’n enorme belofte was, is het van belang dat de onderste steen nu boven komt.

Want het feit dat al in 2014 bij Nouri een hartafwijking is geconstateerd, roept veel vragen op. De familie van Nouri wist van niets. Waarom eigenlijk niet?

Een verklaring is dat Nouri zelf wel werd geïnformeerd, maar dat hij zijn familie niets vertelde over zijn medische toestand. Dit scenario is niet geloofwaardig, maar ook niet onmogelijk.

Immers een voetballertje van – toen 17 jaar – denkt niet aan gevaren. Ook niet als hem wordt verteld, dat hij een hartafwijking heeft. Nouri wilde maar een ding: voetballen.

Don’t rock the boat zou hij gedacht kunnen hebben. Het kan, maar zoals gezegd het lijkt niet waarschijnlijk gezien de hechte familierelaties van Appie.

Laten we niettemin vooralsnog aannemen dat het waar is wat de KNVB verklaart en dat Nouri geïnformeerd is. Dan nog geldt: wat deed Ajax met deze brisante informatie?

Nouri was dan misschien 17 en onbezonnen, wilde kost wat kost voetballen en weigerde de impact van een hartafwijking tot zich te laten doordringen.

Maar dat geldt niet voor de directie van de voetbalclub.

Daar moet men geweten hebben, dat een hartafwijking in combinatie met topsport wellicht risico’s met zich mee brengt.

En hoewel Nouri een groot toekomstig kapitaal vormde voor de club, die al jaren in hem had geinvesteerd, mag van de clubleiding verwacht worden, dat men geen enkel risico neemt met jonge spelers. Hoe veelbelovend ook.

Het is niet gezegd dat Ajax lichtvaardig is omgegaan met de uitslag van Nouri’s medische test, maar de gang van zaken roept wel prangende vragen op. Zeker omdat de familie Nouri, die aanwezig was bij ieder contract dat Appie tekende bij Ajax, van niets zegt te weten.

Voetbal is oorlog. Of tenminste big business. In het belang van de geloofwaardigheid van de sport en de clubleiding van Ajax is het daarom essentieel dat volstrekt duidelijk wordt, wat de aard was van de geconstateerde hartafwijking en welke follow up men heeft gegeven aan de kennis die men had.

En de familie van Nouri heeft er recht op. Appie vroeg om de bal en scoorde. Zijn familie vraagt nu om de feiten.

 

Submit a Comment