Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

One Comment

Pieter Omtzigt: You can run but you can't hide

Pieter Omtzigt: You can run but you can’t hide
Ton F. van Dijk

Vandaag kwam NRC met een niet onaanzienlijke Haagse scoop. Over het “beste” kamerlid van Nederland. Pieter Omtzigt van het CDA.

Uitgerekend op het meest gevoelige dossier dat Omtzigt beheert, dat van vlucht MH17 en de nabestaanden die op zoek zijn naar gerechtigheid, zou Omtzigt een dubieuze getuige naar voren hebben geschoven.

Iemand die wist te vertellen, dat hij ten tijde van het neerschieten van vlucht MH17 Oekrainse gevechtsvliegtuigen in de buurt van het toestel had gezien.

Omtzigt zou de man in kwestie zelfs een schriftelijke spreekinstructie hebben gegeven, waarin hij dit “moest” verklaren.

Een dergelijke getuige, die twijfel zaait over de lezing van het Internationale Onderzoeksteam onder leiding van Nederland – dat MH17 is neergehaald door een Russische BUK raket – draagt direct bij aan de Russische versie van de waarheid.

Namelijk dat MH17 is neergeschoten door Oekrainse gevechtstoestellen.

De Russen hebben daarom veel belang bij deze getuigenis, die hen moet vrij pleiten van de vreselijke aanslag op een burgervliegtuig.

En uitgerekend deze getuige werd volgens NRC door het CDA kamerlid actief gestimuleerd om zijn verhaal te doen. Dit terwijl hij wist dat de getuige niet de waarheid sprak.

Het is moeilijk voorstelbaar dat Omtzigt, die inmiddels een grote reputatie heeft opgebouwd als politiek bijtertje, bewust een onderzoek manipuleert, zoals nu door NRC wordt bericht.

Het is daarom de grote vraag wat Omtzigt vandaag bezielde, toen hij met een even korte als weinigzeggende reactie kwam via twitter:

In mijn gedrevenheid op dit dossier om vragen beantwoord te krijgen heb ik op deze bijeenkomst onzorgvuldig gehandeld. Dat betreur ik.

In zijn tweet erkent Omtzigt dus dat hij een fout gemaakt heeft. Hiermee lijkt hij de juistheid van de NRC berichtgeving te bevestigen. In dat geval is het maar de vraag of Omtzigt deze kwestie politiek kan overleven.

Wat echter vooral opvalt aan de reactie van het CDA kamerlid is dat hij de “waarom vraag” niet beantwoordt. Die is echter cruciaal. Waarom deed Omtzigt wat hij deed? Gaf hij daadwerkelijk een spreekinstructie aan iemand die aantoonbaar onwaarheden sprak over vlucht MH17?

Waarom in hemelsnaam?

Als Omtzigt denkt dat hij die vraag niet hoeft te beantwoorden, dan is dat heel naïef. Juist hij, de man die altijd doorvraagt en nooit genoegen neemt met een half antwoord, zal nu zelf met een duidelijke uitleg moeten komen.

Dat hij dit niet vandaag meteen heeft gedaan, zal wellicht de grootste fout uit zijn politieke carrière blijken.

Want iedereen die iets van crisiscommunicatie weet zal zeggen: Pieter, you can run, but you can’t hide…

Comments

  1. Spreken is zilver zwijgen is goud. Tonnen goud verdwenen vanuit de Oekraine, tonnen goud erbij Nederlandse bank. Hmmmmm
    https://fd.nl/frontpage/economie-politiek/903620/dnb-haalt-nederlands-goud-terug-uit-de-vs

Submit a Comment