Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 15 July 2020

Scroll to top

Top

One Comment

Premier Wilders. Maar met wie?

Premier Wilders. Maar met wie?
Ton F. van Dijk

Een interview met Geert Wilders vandaag in Metro. Onderwerp: zijn naderend premierschap. De PVV gaat al enige tijd aan kop in de peilingen en laat de huidige regeringspartijen VVD en PvdA ver achter zich. De vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs zorgen voor politieke wind in de rug. En zo komt het kabinet Wilders steeds dichterbij. 

Wilders maakt in Metro duidelijk welke ministeries hij graag wil. Algemene Zaken (het premierschap), Buitenlandse zaken, Immigratie en Zorg. “De beschaving van de samenleving leid je af aan de kwaliteit van de zorg”, aldus de aanstaande minister-president. 

Ook wil premier Wilders uit de EU. Hij wil van ons land een soort Zwitserland maken. Politiek zelfstandig, maar wel de economische voordelen van een “alleingang”. 

Maar tekent Wilders aan: In Nederland regel je dat natuurlijk niet zo maar. Je hebt andere partijen nodig om tot een meerderheid te komen. Hetgeen direct de vraag oproept welke partijen Wilders dan aan die meerderheid gaan helpen?

Er zijn mensen die zeggen: Wilders wordt om die reden nooit premier. Want er is sinds het gedoogdebacle met VVD en CDA geen partij meer die met hem wil regeren. Het huidige CDA heeft dit zelfs al tot principe verheven: “Nooit meer met Wilders”.

Dat kabinet Wilders 1 komt er dus niet. Want geen enkele partij gaat hem helpen om zijn politieke idealen te verwezenlijken. Laat staan dat men Wilders in het Torentje zal “gedogen”. 

Toch zijn er goede argumenten om te denken dat het Wilders wel gaat lukken om premier van alle Nederlanders te worden. Voorwaarde is een eclatante verkiezingsoverwinning. 

Als dat gebeurt hebben de andere partijen een groot “democratisch” probleem. Immers het volk spreekt zich in dat geval duidelijk uit voor Wilders. En hoe kun je de wil van het volk volkomen negeren?  Een enorm dilemma voor de gevestigde politiek, die dan bij diezelfde verkiezingen logischerwijs enorm verloren moet hebben.

Er zal een bijzonder gecompliceerde en langdurige (in)formatie ontstaan, waarbij tal van partijen duidelijk maakt “niet in in te zijn voor regeringsdeelname”.

Maar tegelijkertijd zullen ze ook moeten uitkijken hun democratische geloofwaardigheid niet te verspelen richting de kiezers, die massaal op Wilders hebben gestemd. Om die reden zullen ze de deur ook niet geheel dicht kunnen gooien. En daar ligt de kans van Wilders.

Men zal er alles aan doen om hem op eigen kracht te laten mislukken in de fase van de coalitievorming. Of dat lukt hangt sterk af van de politieke bekwaamheid van Wilders zelf. Laat hij zich de zwarte piet toespelen?

Wilders is een behendig politicus en als hij er in slaagt de bal steeds op de helft van zijn tegenstanders te houden, zal het land op een gegeven moment niet meer dulden dat er geen kabinet komt en dat de gevestigde orde niet met de PVV wil regeren.

En daar liggen de mogelijkheden voor Wilders. Als hij de langste adem blijkt te hebben en het slim speelt, zullen de andere partijen op een gegeven moment wel moeten. Omdat de Nederlandse democratie nu eenmaal eist, dat de verkiezingsuitslag wordt gerespecteerd. En het land wordt geregeerd.

Tenslotte: het belangrijkste argument om Wilders te helpen aan het premierschap is dat er geen goed alternatief is. De grootste partij negeren is onder deze omstandigheden ook voor de andere partijen geen aantrekkelijk scenario. Wilders blijft dan de permanente nagel aan de doodskist van de gevestigde politiek. En dat wil niemand. 

Hem laten mislukken als premier is dan wellicht het maximaal haalbare zo zullen Alexander Pechtold en Halbe Zijlstra uiteindelijk pragmatisch beslissen. En daarmee komt het premierschap van Wilders inderdaad steeds dichterbij.

Comments

  1. Ruud Beijer

    Ach de Nederlandse wegkijkers zijn veel te druk met het ruïneren van de toekomst van hun kinderen en kleinkinderen. Zij stemmen op de weg met ons partijen.Hopelijk komen er veel vluchtelingen naast u te wonen.

Submit a Comment