Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Rio: Bizarre black-out hockeycoach Alyson Annan

Rio: Bizarre black-out hockeycoach Alyson Annan
Ton F. van Dijk

Probeer je eens voor te stellen: Het Nederlands voetbalelftal speelt onder leiding van Louis van Gaal (of willekeurig welke andere bondscoach) een halve finale op het WK tegen aartsrivaal Duitsland.

Een zinderende wedstrijd die na de reguliere speeltijd eindigt in een gelijkspel. 1-1. Het komt aan op het nemen van penalty’s. Degene die z’n zenuwen het best in bedwang heeft, schiet zichzelf letterlijk naar de finale.

Er zitten 10 miljoen mensen voor de televisie op hun nagels te bijten.

Voor de penalty’s genomen gaan worden, roept de coach, in dit geval Van Gaal dus, zijn mannen bij elkaar. Het is tijd voor de ultieme boodschap van de coach aan zijn spelers. Het gaat immers om een plek in de finale van een wereldkampioenschap. Het hoogst haalbare in voetbal.

Maar nee, geen peptalk. Geen koelbloedige aanwijzingen over wie in welke volgorde de penalty’s moet nemen. Omdat er een camera op gericht staat en een microfoon van de NOS het geluid registreert, horen we dit keer precies wat Van Gaal tegen zijn mannen zegt.

Van Gaal zegt letterlijk; “Okay, rustig blijven. Let op je verdediging. Zorg dat iedereen achterin goed staat. Blijf geconcentreerd spelen”.

Heel voetbalminnend Nederland kijkt verbijsterd mee naar dit tafereel. Is Van Gaal de weg kwijt? Heeft ie eigenlijk wel door dat er niet meer gespeeld wordt, maar dat er penalty’s genomen moeten worden? De wedstrijd is voorbij!

Het antwoord luidt dat Van Gaal inderdaad op dat moment, als enige in het hele stadion, denkt dat er nog een helft van de verlenging gespeeld moet worden. Hij weet niet, dat er penalties genomen gaan worden. Hij heeft een ongeëvenaarde breakdown.

De wereldpers is na afloop genadeloos. En volgens Johan Derksen is LVG nu echt krankzinnig geworden. Gijp is het daarmee eens.

Binnen een uur na de wedstrijd maakt Van Gaal zijn vertrek als bondscoach bekend. Hij had niet zitten opletten, was bezweken onder spanning van de finale. En hij had zo zijn team volledig op het verkeerde been gezet. Onvergeeflijk in de topsport. 

Hoe anders is dat met Alyson Annan, de Australische hockeycoach van de dames.

Oranje speelde gisteren eveneens in een extreem spannende wedstrijd tegen Duitsland voor een plek in de Olympische finale. De hockeydames slaagden er niet in de wedstrijd in reguliere speeltijd te winnen. Het bleef ook dit keer bij 1-1.

Daarna werd de televisiekijker live getrakteerd op een onbegrijpelijke black-out van  hockeycoach Annan.

Waar haar Duitse collega op kalme wijze zijn dames op het hart drukte eenheid te blijven uitstralen, ook als een van de speelsters een shoot-out zou missen, leek de Nederlandse bondscoach op een andere planeet te verkeren. Annan was met van alles bezig, maar niet met shoot-outs voor een plek in de finale.

Zij riep haar speelsters verdwaasd op om achterin goed en geconcentreerd te blijven verdedigen. Zij ging er van uit dat de wedstrijd nog niet voorbij was en nog een kwart gespeeld moest worden. Hoezo shoot-outs? We gaan gewoon nog even ballen. Toch?

Het is nooit eerder vertoond. Een persoonlijk drama natuurlijk.  Het ergste dat een coach kan gebeuren. Dus je zou denken, dat de buitenwereld op z’n kop zou staan. 

Maar na afloop berichtten de media opvallend flegmatiek over de kwestie. Alsof het een onschuldig fait divers betrof. 

Kun je zien dat hockey nog lang geen voetbal is. En dat de media niet erg consequent zijn als het om dit soort “blunders” gaat. Of dat goed of slecht is, mag iedereen zelf beslissen.

Submit a Comment