Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 4 February 2023

Scroll to top

Top

One Comment

Blok verspeelt geloofwaardigheid in Europees vluchtelingendossier

Blok verspeelt geloofwaardigheid in Europees vluchtelingendossier
Ton F. van Dijk

Stef Blok is onze minister van Buitenlandse Zaken. Eigenlijk was de VVD politicus al met pensioen en wilde hij gaan genieten van het goede leven.

Maar toen het land alsnog een klemmend beroep op hem deed, kon hij niet anders dan de cruciale ministerspost aanvaarden.

Net als zijn voorganger Halbe Zijlstra beschikte Stef Blok weliswaar over veel politieke ervaring, maar niet echt over de specifieke kennis en deskundigheid die nodig is voor de functie van topdiplomaat.

Omdat zijn partijgenoot moest opstappen vanwege een domme leugen over het buitenhuis van Poetin (alwaar een ontmoeting tussen de Russische president Poetin en VVD politicus Zijlstra zou hebben plaatsgevonden) vond onze premier het hoog tijd voor risicobeperking.

Dat was het belangrijkste argument om voor Blok te kiezen als opvolger van Zijlstra. Blok was eerder kamerlid, fractievoorzitter van de VVD en bekleedde tal van ministerschappen. Blok is saai maar degelijk en politiek ervaren. En dat was precies wat na het debacle met Zijlstra nodig was.

Dat Stef Blok geen noemenswaardige buitenlandervaring heeft, was daarbij van ondergeschikt belang. Geen affaires meer. Daar ging het om.

Rust in de tent met Blok op BuZa, zo luidde het adagium.

Het kan verkeren.

Gisteren doken dankzij het journalistieke televisie-programma Zembla (op de nominatie om te worden wegbezuinigd) beelden op van een besloten bijeenkomst waarop Blok zijn gedachten de vrije loop laat over het thema “multiculturele samenleving”.

Ik zal hier niet alles wat Blok daarover zei herhalen. Het komt erop neer dat het volgens onze minister van Buitenlandse Zaken onmogelijk is om mensen uit verschillende culturen te laten samenleven.

Dat is volgens Blok een wetmatigheid. Kijk maar naar Suriname. Daar is het leven georganiseerd op basis volstrekt naast elkaar levende tribale groepen, die niets met elkaar gemeen hebben.

Blok noemde onze voormalig kolonie daarom een “failed state”. De gangbare betekenis van dit begrip in kringen van buitenlandministers is een land waar de overheid geen enkele grip meer heeft op politieke processen.

En dus ook niet op de bevolking.

Ook liet Blok tijdens zijn gedachte-experiment weten, dat in tal van Oost-Europese landen geen enkele buitenlander in het straatbeeld valt waar te nemen. Denk bijvoorbeeld aan Warschau of Praag. En als ze wel opduiken, dan worden ze in elkaar geslagen, aldus de VVD politicus..

Om die reden zullen deze landen in de toekomst dan ook geen nieuwe immigranten meer opnemen. Logisch zo betoogt onze minister van Buitenlandse Zaken – meer dan begripvol – op de beelden van Zembla.

Onmiddellijk na het opduiken van het filmpje, waarin Blok de multiculturele samenleving bij het grofvuil zet, klonk de roep om zijn aftreden. Want een minister van Buitenlandse Zaken die dit soort opvattingen heeft, handelt moreel verwerpelijk.

En daar is wat voor te zeggen. Al zie ik persoonlijk liever een inhoudelijke discussie zonder dat meteen hoogstaande standpunten worden ingenomen over dit heikele onderwerp. Een uitwisseling van argumenten lijkt zinvoller dan het roepen om het vertrek van minister Blok op basis van gebrek aan moreel besef.

En toch kan Stef Blok geen minister blijven. Maar dat is meer praktisch. Als topdiplomaat is hij onze hoogste vertegenwoordiger in Suriname. Zal hij met dat land nog vruchtbaar kunnen samenwerken?

Blok is in zijn rol als minister ook een van onze belangrijkste onderhandelaren binnen de EU over de spreiding van vluchtelingen, die het Europese continent zien als hun laatste hoop op een fatsoenlijk leven.

Verschillende Oost-Europese landen hebben al laten weten, weinig trek te hebben in een Europees quotum immigranten.

Hoe kan Blok nog geloofwaardig met deze landen onderhandelen, nu hij eigenlijk al heeft erkend dat zij geen vluchtelingen zullen opnemen en daarvoor ogenschijnlijk ook overloopt van begrip?

Antwoord: dat kan dus helemaal niet.

En alleen daarom al doet Blok er verstandig aan om de eer aan zichzelf te houden. Niet omdat zijn moreel kompas hem in de steek liet, maar omdat hij in het Europese vluchtelingendossier zijn postie volkomen heeft verspeeld.

Comments

 1. Een mooi nuchter stuk.

  Uit de beelden van Zembla zou men kunnen concluderen dat het een geheime bijeenkomst was waar eigenlijk niet zou mogen worden gefilmd: onhoffelijk/oneerlijk. Blok blijft de term “besloten bijeenkomst” ook gebruiken. Dat zou gewicht kunnen geven aan zijn bewering in de brief aan de Kamer dat de stellingen “slechts prikkelend” bedoeld waren. Op de foto die in NRC ‘opduikt’ is echter een filmcamera te zien. Dat zou een ‘besloten opname’ ten behoeve van het ministerie kunnen zijn, maar dan nog is persfotograaf Aad Meijer er om de foto te schieten.

  Online zijn er binnen een paar seconden bronnen te vinden waarin de toestand van racisme in Praag geschetst wordt. Private bronnen, maar wel diverse ervaringsdeskundigen. Een zwarte vrouw klaagt in een video dat ze bij de kapper onvriendelijke tarieven is tegengekomen. En dat er wel eens iemand onvriendelijk kijkt naar mensen met een ongewone kleur. Nergens zijn getuigenissen te vinden die verklaren dat je in Tsjechië binnen twee weken in elkaar geslagen wordt. Deze ‘prikkelende stelling’ is over een ander land. Geen kabinetsbeleid. Een minister onwaardig.

  Wat Minister Blok met ‘in de genen’ alleen maar kan bedoelen is ‘in de onderbuik. Gen-technologen zullen je kunnen vertellen dat er in de genen niets te vinden is omtrent gedrag richting vreemdelingen.

  De Kamer -die over deze kwestie gaat- kan het wellicht moreel verwerpelijk vinden wat Stef Blok allemaal oreert als hij een microfoon in de handen gedrukt krijgt. Het gaat er om dat het kabinet intern moet concluderen dat Blok op meerdere punten iets anders heeft laten horen dan staand beleid. Al helemaal niet over Buitenlandse Zaken, wat niet bepaald een linkse hobby is in deze turbulente tijden. En dat 1x sorry zeggen niet voldoende is. Stef Blok kan de eer aan zichzelf houden, maar heeft al laten zien dat hij dat niet van plan is. Zie nogmaals de brief aan de Kamer. De Minister-President zal daarom moeten doorpakken.

  En dus gebeurt er mogelijk helemaal niks.

Submit a Comment