Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 6 March 2021

Scroll to top

Top

No Comments

#Thisisacoup

#Thisisacoup
Ton F. van Dijk

EUROPA – Op Twitter wordt vandaag de Europese vlag al vervangen door die van de Nazi’s compleet met hakenkruis. “Europa – Duitsland voorop – heeft een staatsgreep gepleegd en Griekenland onder curatele gesteld”, zo is de toon van de tweets. Hashtag #Thisisacoup is trending. Vooral de Duitse Bondskanselier Angela Merkel en onze eigen Jeroen Dijsselbloem moeten het ontgelden.

Het zijn nietsontziende bureaucraten met wie volgens de onlangs afgtereden Griekse minister Varoufakis geen “academisch debat mogelijk is”. Hij had net zo goed ten overstaan van de 18 ministers van financiën in de Eurogroep het Zweedse volkslied kunnen zingen, zo laat hij in de media optekenen.

Maar is dat ook zo? Ik moet de hele tijd denken aan een documentaire die ik onlangs zag over kleine bedrijven in Nederland die failliet gaan. En dat zijn er nogal wat geweest de afgelopen jaren. Een gevolg van de neergaande economie en de daarop volgende bezuinigingen van het kabinet Rutte en diezelfde Dijsselbloem

In een lange stoet trekken de kleine ondernemers voorbij aan de faillissementsrechter. Gekeken wordt of er nog iets te redden is, want een faillissement betekent voor velen letterlijk de financiële afgrond. Voor wie geluk heeft en weinig te verwijten valt, volgt een wettelijk en zeer institutioneel traject van drie jaar schuldsanering. Een zware weg met grote gevolgen. Je bent alles kwijt. En hebt niets meer te zeggen over je eigen leven. Een beetje zoals de Grieken nu over de Acropolis.

We zien de curator op bezoek komen bij de gebroken ondernemers. Deze door de rechtbank aangewezen advocaat kijkt klinisch en weinig aangedaan als een soort Dijsselbloem naar wat er nog van waarde over is in de inboedel.

Ten behoeve van de schuldeisers. Die laatste zijn in de documentaire niet te zien. Daarom is het ook makkelijk om medelijden te krijgen met de gefaillieerde ondernemers. Maar achter ieder faillissement zitten weer andere ondernemers die hun geld niet hebben gekregen, terwijl zij wel aan hun verplichtingen hebben voldaan. En ook dat is groot onrecht.

De vergelijking met Griekenland dringt zich op. Wat we bij een faillissement heel normaal vinden, namelijk dat er een curator wordt aangesteld, om de schade te beperken, leidt vandaag op twitter dus tot trending topic #thisisacoup. Dijsselbloem, de politieke curator die er nog het beste van probeert te maken pleegt een coup en wordt afgebeeld als een Nazi met hakenkruis. Het symbool waarmee 6 miljoen Joden zijn vermoord. 

Het is niet niks.

Intussen hebben de Grieken een schuld van 40.000 euro per inwoner. Meer dan wat een Nederlander per jaar gemiddeld verdient. Hoe leg je dat nog uit? Tuurlijk is het een drama voor de Griekse burgers. En ja, humaniteit en internationale solidariteit zijn noodzakelijk. Maar een oplossing die er voor zorgt dat er niets verandert is geen oplossing. 

In die zin doen Merkel en Dijsselbloem net als iedere curator gewoon hun werk. En breekt Rutte en passant “in de kern” een verkiezingsbelofte. Waar Geert Wilders dan weer handig gebruik van maakt. En klaagt professor Varoufakis dat een debat op enig niveau niet mogelijk is.  Ik weet niet wat er erger is. Instituties of dit soort populistische politiek.

Schermafbeelding 2015-07-13 om 17.09.12

Submit a Comment