Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 24 March 2023

Scroll to top

Top

No Comments

Volkert, het OM & de fotograaf zonder naam

Volkert, het OM & de fotograaf zonder naam
Ton F. van Dijk

Stel: je werkt als Openbaar Ministerie in het geheim samen met de moordenaar van Pim Fortuyn? Doel is samen een mooie foto te maken voor de voorpagina van De Telegraaf. Zodat Volkert van der G. het wat rustiger krijgt met alle aandacht van paparazzi. Bij zijn huis, dat van zijn vriendin en het kantoor van zijn advocaat. Want daar staan ze al maanden te posten voor die ene – eerste – foto van Volkert. De pleger van de grootste politieke moord ooit in ons land. 

Stel: je weet als Openbaar Ministerie, of beter als verantwoordelijk Officier van Justitie, dat Volkert strikte voorwaarden heeft op grond waarvan hij vervroegd vrijgelaten is. Sterker nog: je hebt zelf om die voorwaarden gevraagd. En ze werden vervolgens door de rechter aan Volkert opgelegd.

En stel: een van die voorwaarden is dat Volkert geen contact mag leggen met de media? Welke fotograaf zoek je dan uit, voor het maken van die foto? Zonder contact te leggen met de media dan.

Het moet iemand zijn, die niet alleen goed kan fotograferen, maar die ook een beetje past bij het gezelschap, zo moet men gedacht hebben. Iemand die een beetje discreet is en de gevoeligheid van de samenwerking goed begrijpt.

En zo kwam men uit bij Ferry de K. De man was zeer geschikt, omdat hij net als Volkert van der G. alleen een initiaal als achternaam heeft. Dat bemoeilijkt het achterhalen van de gang van zaken rond de foto enorm. Want hoe vind je De K. in het telefoonboek van Amsterdam voor een sappig verhaal over de foto van Volkert en Openbaar Ministerie?

Slim hoor van het OM. Als je dan toch samenspant met een moordenaar. Zonder de familie van Fortuyn in te lichten. Sterker nog vermoedelijk zonder je eigen minister te informeren. Doe het dan met een fotograaf zonder achternaam.

Ferry de K. was dus een droomkeuze van het OM. Met wie kun je beter samenzweren dan met Volkert van der G. en Ferry de K.?

En ook handig: Ferry tekent wel een contractje met een “non disclosure” op straffe van een dwangsom van 25.000 euro. Zoveel geld heeft Ferry helemaal niet, dus die houdt zijn mond wel.

En als journalisten ooit op zoek gaan naar de waarheid dan vinden ze De K. net zo min zoals ze Van der G. kunnen vinden. Ideaal dus.

Mooie onthulling van het VPRO radioprogramma Argos vandaag. De fotograaf van de foto van Volkert van der G. wordt door het OM verdacht van strafbare feiten. Bijvoorbeeld het mishandelen van collega fotografen. 

Van der G.en De K. Allemaal criminele vriendjes van elkaar? Wat dachten ze eigenlijk echt bij justitie? En vooral wat dacht de betrokken Officier van J.?

Dat laatste mag zijn politieke baas Ard van der S. volgende week in de Kamer nog eens fijntjes uit leggen…

 

Submit a Comment