Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

D66 regie kwijt over kosten prive jet. Pechtold spreekt zichzelf tegen.

D66 regie kwijt over kosten prive jet. Pechtold spreekt zichzelf tegen.
Ton F. van Dijk

De onduidelijkheid over de vlucht van Alexander Pechtold met een prive jet naar Oekraine wordt alleen maar groter. Zo verklaarde de D66 leider deze week zowel tegenover de Volkskrant als NRC, dat de vlucht een “gift in natura” is, die vandaag in het geschenkenregister gemeld zal worden. Weliswaar veel te laat, maar toch: Een gift.

Dit blijkt nu echter in flagrante tegenspraak met wat Pechtold op 26 februari verklaarde in een televisie uitzending van WNL. Toen hem letterijk gevraagd werd wie de kosten van de prive jet betaalde? Pechtold zei toen;

Alle kosten hebben we gewoon zelf als partij gedragen.” 

Maar deze week – op 16 maart – lezen we in de Volkskrant dus een heel andere verklaring van D66:

“We gaan het allemaal keurig melden,’ zei Pechtold eerder deze week bij navraag. Kees Verhoeven, tevens campagnemanager, zou er mee bezig zijn om alle kosten te verrekenen…”

En:

“Een deel is volgens D66 destijds betaald door de partij, een deel door Pechtold en Verhoeven en een deel door Lavooij.  D66 hoopt voor dit weekend te weten hoe groot het aandeel van de zakenman precies was…”

Een dag later lezen we – op 17 maart in NRC – dat de vlucht volledig een gift was. De krant schrijft;

“Volgens D66 werd van tevoren met Lavooij afgesproken dat een deel van de reiskosten vergoed zou worden uit het budget van de D66-fractie en door Pechtold en Verhoeven persoonlijk…”

En:

“Alleen de vlucht, die verder bemand werd door twee zakenrelaties van Lavooij en “iemand van een goededoelenstichting”, was een gift.”

Na vragen van de media deze week verklaarde D66 dus dat de vlucht met de privejet een “gift in natura” was, die volledig voor rekening van zakenman Lavooij komt. En dit staat haaks op wat Pechtold eerder zei, namelijk dat alle kosten door D66 worden voldaan.

Conclusie: D66 lijkt de regie kwijt en spreekt zichzelf op een cruciaal punt tegen. En dat in een zaak die door hoogleraar Muel Kaptein een “grote integriteitsschending” wordt genoemd.

Wordt vervolgd.

 

Submit a Comment