Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 September 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Rechtbank: Wees mild voor Wilders, hij is alles al kwijt

Rechtbank: Wees mild voor Wilders, hij is alles al kwijt
Ton F. van Dijk


Het is niet moeilijk om in het strafproces tegen Geert Wilders een politiek proces te zien. Een oneerlijk proces dus, waar het niet meer draait om de feiten. Maar om de aanval van het establishment op een “renegade” politicus. 

Dat is ook wat Geert Wilders graag wil dat we zien. Hij, Wilders, is het slachtoffer van de gevestigde macht die hem vervolgt. Waar Samsom en Spekman van de PvdA vrijuit gaan als ze “dezelfde” harde dingen zeggen over Marokkanen. 

Ongelijke behandeling van iemand die al zijn vrijheid al kwijt is. En alleen de vrijheid om te zeggen wat ie denkt nog over heeft. 

Dat laatste is zeker een feit. Wilders is zijn leven kwijt geraakt aan zijn ideaal. Dat laat je vermoedelijk alleen gebeuren als je oprecht gelooft in het wereldbeeld dat je verdedigt. Want wie alles opgeeft, om vervolgens alleen nog te kunnen zeggen wat je denkt en vindt, betaalt een grote prijs. 

Wilders zegt om die reden “blij te zijn dat ie geen kinderen heeft”. 

De Deense cartoonist Westergaard die een “beledigende” afbeelding van Mohamed maakte, overkwam het. Salman Rushdi die een boek schreef waarin hij de profeet niet welgevallig was,  weet wat het is.

Wonen in een safehouse, reizen in gepantserde auto’s, een kogelvrij vest, beveiligers en alles wat er bij hoort. Critici beweren dat Wilders geniet van zijn “dikke BMW”. Maar objectief gezien is het onmenselijk en heeft Wilders minder bewegingsvrijheid dan Koning Willem Alexander of premier Rutte, die qualitate qua in een glazen huis leven. 

Wilders weet het: zijn naam volgt in het terroristisch alfabet op Fortuyn en Van Gogh. F, V, W. Zelfs dat klopt nog.

En daarom houdt hij vast aan het laatste dat hij nog heeft: zijn vrijheid om te spreken. Hij vroeg de rechter gisteren om een fair proces. Geen media spektakel.

En dat deed hij in een 15 minuten durend slotwoord, dat niet anders omschreven kan worden dan juridisch totaal irrelevant, voor de bühne en populistisch.

Je zegt; “ik wil geen politiek proces” in een toespraak die het strafproces in 15 minuten juist tot een politiek proces maakt. 

Toch moeten we Wilders dit niet al te kwalijk nemen. Hij is het slachtoffer van haat en bedreigingen. Hij is de afgelopen tien jaar in een ongekend isolement terecht gekomen. En die eenzaamheid heeft onvermijdelijk gezorgd voor radicalisatie van zijn gedachten. Hoe meer tegenstand je ervaart, hoe harder je gaat roepen dat je gelijk hebt.

Want je hebt geen referentiekader meer. Je denkt op een gegeven moment: “Ik word alleen nog gehoord als ik heel hard schreeuw”.

Bijvoorbeeld: “Minder, minder, minder…”

Submit a Comment