Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 September 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Ruttes "Wij zijn met meer" is ideaal van terroristen.

Ruttes “Wij zijn met meer” is ideaal van terroristen.
Ton F. van Dijk

“Wij zijn met meer”. Dat was Mark Ruttes historische afsluiting van een persverklaring over de aanslagen in Brussel vanmorgen. Maar hoe geruststellend is deze mededeling?

Mogelijke betekenissen:

  • Er zijn meer niet-terroristen dan terroristen

  • Er zij meer potentiële slachtoffers dan daders

Beide vormen van uitleg van de premier zijn inhoudelijk weinig geruststellend.

Want voor een terrorist met een bomgordel is juist niets zo prettig als een groep die met “meer” is. Hoe groter de groep hoe beter. Want de kans op slachtoffers neemt toe. De terrorist is per definitie met “minder”. Zijn doelwit altijd “met meer”. Dat is nu eenmaal de modus operandi van veel terroristen.

Ideaal voor de terrorist dus dat “wij met meer zijn”. Maar om dat als premier nou te gebruiken als closing statement van een delicate persverklaring?

Bovendien in de Nederlandse context heeft het woordje “meer” een extra dimensie gekregen dankzij Geert Wilders. Die wil immers  juist “minder” in plaats van meer.

En dan doelt hij op Marokkanen in ons land. Die Wilders overigens over een kam scheert met de radicale Islam. En die laatste is in zijn ideologie juist weer synoniem voor terrorisme.

Wilders twitterde dan ook meteen naar aanleiding van de aanslagen: #noislam.

Dus waarom gebruik je dan als premier van alle Nederlanders, uitgerekend het woord “meer”?  Het lijkt haast alsof Rutte in de door Wilders gecreëerde tegenstelling is gaan geloven. Dezelfde tegenstelling die de IS ideologie juist wil vergroten met het plegen van terroristische aanslagen, zoals die in Brussel vandaag.

Submit a Comment