Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 22 October 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Waarom mag IOC lid Camiel zwijgen en toch naar Rio?

Waarom mag IOC lid Camiel zwijgen en toch naar Rio?
Ton F. van Dijk

Vandaag vroeg ik een goede vriend: “Heb jij Tessa Rolink mishandeld?”. Eerst begreep hij niet goed waarom ik die vraag stelde.

Waarop ik hem de dezelfde vraag  nog eens indringend voorlegde:  “Heb jij je ex-vriendin en fotomodel Tessa geslagen op een feestje? Zo erg dat ze haar oorlel gescheurd heeft en er zelfs een gebroken arm aan over hield?”

“Eh, nee”, antwoordde hij verbouwereerd. “Ze is mijn ex vriendin helemaal niet. En ook heb ik haar niet mishandeld”.

Deze korte conversatie illustreert hoe makkelijk het eigenlijk is om te ontkennen dat je Tessa Rolink hebt mishandeld. Tenminste, als je dat niet hebt gedaan. 

In dat licht is het verbazingwekkend dat oud CDA minister Camiel Eurlings, die van deze feiten beschuldigd wordt, de betreffende strafbare gedragingen niet gewoon ontkent. Ik bedoel het gaat om een ernstig verwijt van mevrouw Rolink, die dus beweert dat Camiel haar heeft geslagen.

Gewoon ontkennen dat je een crimineel bent. Hoe moeilijk is dat?

Maar Eurlings leeft nu al geruime tijd met de aangifte wegens zware mishandeling. Het OM doet onderzoek naar de zaak. En omdat de advocaat van de gewezen minister en huidig IOC lid “aanvullende onderzoeksvragen” stelde, duurt het strafonderzoek voort. Zo werd deze week bekend.

Nu is het in Nederland goed gebruik om iemand voor onschuldig te houden tot het tegendeel door de rechter is vastgesteld. Dus Eurlings is onschuldig. De mevrouw in kwestie mogelijk een rancuneuze fantaste. 

Maar toch. Eurlings gaat binnenkort namens Nederland naar de Olympische Spelen in Rio. Hij is lid van de Internationale Olympische elite, het IOC. En in die rol de opvolger van onze Koning, die hem voorging als IOC lid. Geen lullig baantje dus.

Je zou denken dat je van onbesproken gedrag dient te zijn om in Rio ons land als opvolger van WA te mogen vertegenwoordigen. Een strafrechtelijke onderzoek wegens zware mishandeling, lijkt moeilijk te verenigen met de mate van onbesprokenheid, die je in dit geval zou wensen. Ik formuleer voorzichtig.

Maar toch hoor je er maar weinigen over. Sterker nog: de indruk bestaat dat de kwestie door het OM en de advocaat van Eurlings behendig over de zomer wordt getild. Zodat Eurlings niets in de weg staat om in Rio gewoon “vooraanstaand” IOC lid te zijn. The show must go on. Geen gedoe.

En dat knaagt toch een beetje. Zeker gezien de eenvoud van de ontkenning. De charme daarvan ook. Wat staat Eurlings in de weg om een korte persverklaring te geven waarin hij alleen maar zegt; “Ik heb Tessa niet geslagen of mishandeld”. Heel simpel. Een paar woorden zijn genoeg.

Maar hij kiest voor stilte. Behalve op Koningsdag dan, toen hij zich door VVD communicatieadviseur Jan Driessen liet uitnodigen op een boottocht door de Amsterdamse grachten. Het leidde tot een foto van Eurlings samen met premier Rutte. Breed lachend vanzelfsprekend.

Zou Mark Rutte zich na de aangifte tegen Badr Hari door Koen Everink – en nog tijdens het onderzoek van het OM – ook zo met de kickbokser hebben laten portretteren? Ik vermoed zomaar van niet. Waarom dan wel met Eurlings? 

En waarom mag Eurlings naar de Spelen, waar hij niet eens de moeite neemt om te ontkennen dat hij zijn ex vriendin heeft mishandeld? Het is een raadsel.

Waarom mag Camiel eigenlijk zwijgen? Terwijl een simpel “Ik heb Tessa niet mishandeld” juist zo verhelderend zou  zijn.

Zodat we met z’n allen straks in Rio van sport kunnen genieten. Ook als ons IOC lid hossend in beeld komt bij de NOS.

 

Submit a Comment