Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Verkiezing PvdA leider roekeloos en achterhaald

Verkiezing PvdA leider roekeloos en achterhaald
Ton F. van Dijk

Het oogt allemaal sympathiek. En ook democratisch. Maar het is volstrekt ouderwets. De lijsttrekker-verkiezingen van de Partij van de Arbeid. Om de vier jaar (ongeveer) mogen de leden van de partij stemmen op de beste kandidaat.

En daar gaat het al meteen fout: Want in dit systeem is de kans dat de beste kandidaat zich beschikbaar stelt vrij klein.

Dat is dan ook het belangrijkste bezwaar tegen de ouderwetse aanpak van de PvdA. In een tijd vol politieke turbulentie heeft iedere partij de best mogelijke leider nodig. En dat is niet per se de winnaar van interne verkiezingen binnen een steeds kleiner wordende partijaanhang. 

Neem nou Ahmed Aboutaleb. Er zijn mensen die vermoeden dat hij een aansprekende leider zou kunnen zijn voor de sociaal-democratische stroming in Nederland. Uit peilingen blijkt zelfs dat hij een stemmentrekker is voor de PvdA.

En dus werd Aboutaleb onlangs de vraag gesteld of hij wilde meedoen aan de lijsttrekker-verkiezingen binnen de PvdA. 

De Rotterdamse burgemeester moet het dan opnemen tegen de zittende leider, Diederik Samsom. En tegen de zittende vice-premier Lodewijk Asscher. Twee beroepspolitici die geen van beiden veel te verliezen hebben.

Ja, Samsom kan zijn huidige baan kwijt raken, maar hij heeft letterlijk geen keus. Asscher heeft helemaal niets te verliezen. Die kan gewoon weer minister worden, ook als hij niet wint.

Hoe anders is dat voor Ahmed Aboutaleb? Die is nu in Rotterdam een van de beste burgemeesters van Europa. Als er iets gebeurt in de wereld, weet zelfs CNN Aboutaleb te vinden. Dit omdat hij zo helder is in het uitdragen van zijn opvattingen (“Als het je hier niet bevalt, dan rot je maar op”).

Mocht Aboutaleb de ambitie hebben om de PvdA te leiden (en daar lijkt het wel op), dan zou hij echter wel gek zijn om z’n lot in handen te leggen van een handjevol PvdA partijtijgers. Stel dat hij niet zou worden gekozen door de paar leden, die de PvdA nog over heeft?

Inmiddels heeft hij in Rotterdam kleur bekend en zijn schepen achter zich verbrand. Want ook daar wil men een burgervader die echt voor de stad gaat. En dat is moeilijk vol te houden als je tegelijk het leiderschap van de PvdA zou ambiëren. Dus Aboutaleb blijft met lege handen achter en is ook zijn geloofwaardigheid als burgemeester kwijt.

Een handjevol PvdA leden mag de leider kiezen, terwijl het in werkelijkheid gaat om de kans op succes bij het gehele electoraat. De meeste PvdA kiezers zijn geen lid van de partij en hebben geen stem in de keuze voor een leider. Niet heel democratisch. En niet in het belang van de partij. Ja zelfs roekeloos.

Het bewijs daarvoor wordt op dit moment geleverd in het Verenigd Koninkrijk waar de leider van Labour, Jeremy Corbyn, duidelijk laat zien “out of controll”  te zijn.

Hij werd negen maanden gekozen door een overweldigende meerderheid van de leden van zijn partij (zo’n 2 miljoen) maar in het land wordt hij bij de kiezers van Labour niet gepruimd na zijn slechte optreden in de Leave campagne.

Kortom: leden weten niet altijd wat electoraal het beste is voor hun partij. Ze maken soms onnavolgbare keuzes bij het kiezen van hun partijleider.

Dus waarom zou de gedroomde PvdA leider zich blootstellen aan een partij circus, dat is achterhaald en vooral gebaseerd op de smaak en groupthink van de partijleden? Terwijl hij ook nog eens de enige kandidaat is die echt iets te verliezen heeft.

Deze analyse heeft Aboutaleb zelf vast ook gemaakt. En dat is de reden waarom hij niet meedoet. En daarom kunnen de leden nu dus “kiezen” tussen Asscher en Samsom. Beiden uit hetzelfde politieke hout gesneden. 

En wat de echte PvdA kiezers vinden, merken we dan wel bij de echte verkiezingen. Zo moet men ongeveer denken bij de PvdA. Het is een redenering die direct bijdraagt aan het premierschap van Geert Wilders, zo lijkt het. Het wordt de PVV wel heel makkelijk gemaakt, als je zo achteloos je leider kiest. Want: voor wie zou hij het meest vrezen? Samsom, Asscher of stemmentrekker Aboutaleb?

Samsom en Asscher zouden er goed aan doen Aboutaleb gewoon te vragen om PvdA leider te worden. Om de doodeenvoudige reden dat de PvdA dan nog een kans heeft bij het electoraat. En of Aboutaleb dan echt zo goed blijkt te zij als we nu denken. Dat zien we dan wel. 

Van Samsom of Asscher weten we dat al.

 

Submit a Comment