Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 9 August 2022

Scroll to top

Top

2 Comments

Stunten met God: Wonderbaarlijke genezing of grote duim?

Stunten met God: Wonderbaarlijke genezing of grote duim?
Ton F. van Dijk

Dominee Johan Ebbers van de Nederlands gereformeerde gemeente in Steenwijk is genezen van scoliose. Dat is een vergroeiing van de ruggenwervels. In beginsel een onomkeerbaar proces. Maar niet in het geval van deze dominee dus.

Op zijn Facebook pagina laat hij weten tijdens een gebedsbijeenkomst genezen te zijn van de vergroeiing in zijn rug. Zijn relaas is tevens vandaag te lezen in het Nederlands Dagblad en werd door weldenkende Christenen als oud EO directeur Ad de Boer – die ik zeer hoog heb – met blijdschap verspreid via Twitter.

Toch zijn er wel wat vragen te stellen bij de wonderbaarlijke genezing van de religieuze professional Ebbers. Allereerst de diagnose: die werd 25 jaar geleden gesteld door een Mensendieck therapeut aldus Ebbers op zijn FB pagina. Da’s lang geleden. 

Als de scoliose inderdaad van de ene dag op de andere verdwenen is: weten we eigenlijk wel zeker dat de diagnose juist gesteld is? Het is natuurlijk eenvoudiger een wonder te verrichten bij een ziekte die niet door een arts is gediagnosticeerd. Da’s duidelijk.

Maar daar gaat het eigenlijk niet om.

De dominee die van zijn rugklachten is genezen en geen vergroeiing meer heeft op de plaats waar deze kennelijk 25 jaar lang fysiek zichtbaar was, is een geluksvogel. Hij is van de pijn af en dat gunt iedereen hem natuurlijk.

Vraag is of het wonder ook gevolgen heeft voor alle andere scoliose patienten in Nederland? Dat zou mooi zijn. Jaren lang met een scheef gegroeide rug door het leven, geen dokter kan iets voor je doen, maar God biedt uitkomst.

Er zijn veel mensen die hoop putten uit zo’n verhaal. 

Vraag is ook of deze bemoediging terecht is, of dat een geloofsprofessional met volgens zijn eigen FB pagina maar liefst drie universitaire studies, velen met een ziekte als scoliose nu valse hoop geeft. En en passant ook nog God (die overigens niet exclusief eigendom is van de gelovigen onder ons) gebruikt voor zijn eigen moreel gewin. 

Wie zal het zeggen?

De dominee zou het wonder eenvoudig kunnen objectiveren. Een foto van VOOR het wonder. En een foto van NA de genezing in een dag. Simpel en doeltreffend.

Het zou ongelovigen tot geloof kunnen brengen en het zou vele scoliose patiënten hoop en troost kunnen bieden. 

Maar nee, dit weigert de dominee. Hij wil niet transparant zijn over het wonder dat hem ten deel is gevallen, zo verklaart hij in het ND vandaag. “Dat zou een belediging van God zijn. Je gaat toch ook niet naar de dokter om te bewijzen dat je een duim hebt?” aldus Ebbers.

Een gemiste kans, zo lijkt me. Als dominee heb je welhaast de plicht om dit wonder te objectiveren. Maar goed, hij wil God dus niet beledigen. 

Waardoor maar een conclusie overblijft: het is goed mogelijk dat hij van zijn klachten af is. Maar met z’n duim is inderdaad niets mis.

Comments

  1. Rienk Blom

    https://www.rd.nl/kerk-religie/predikant-ngk-steenwijk-niet-genezen-van-scoliose-maar-van-knik-in-bovenrug-1.1420618

    Hier een update over zijn gesteldheid. De kronkel in zijn hersenen is nog niet weg, helaas.

Submit a Comment