Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 5 August 2021

Scroll to top

Top

No Comments

"Flapuit" van ChristenUnie voorbode van dichtgetimmerd kabinet?

“Flapuit” van ChristenUnie voorbode van dichtgetimmerd kabinet?
Ton F. van Dijk

Ervaren Tweede Kamerlid Joel Voordewind kreeg een vraag over de net afgetreden Jeanine Hennis: Kan zij opnieuw minister worden in een volgend kabinet waarvan Voordewinds partij de Christen Unie deel uit maakt?

“Dat ligt niet erg voor de hand”, liet het kamerlid (met ruim 11 jaar een senior in het parlement) optekenen. Voordewind gaf zijn mening. Zoals iedereen tegenwoordig zijn mening geeft. Op twitter, op Facebook, gevraagd en ongevraagd. We leven in een meningen maatschappij.

Veel van die meningen zijn wellicht minder relevant. Maar dat geldt niet voor de opinie van een Kamerlid. Immers die is gekozen om het volk te vertegenwoordigen “zonder last”.

Het hebben van een zinnige mening is de core business van Kamerleden.

Voordewind vindt het “niet voor de hand liggen” dat een recent afgetreden minister van defensie binnen enkele weken terugkeert in een nieuw kabinet. Zijn woordkeus verraadt een zekere terughoudendheid.

Het is geen Nee tegen Hennis. Maar hij vindt het “niet voor de hand liggend”. Hoewel Hennis van mij persoonlijk wel mag terugkeren, vind ik het geen onhoudbaar standpunt van Voordewind.

Het leidde onmiddellijk tot de conclusie van het Algemeen Dagblad dat Voordewind iets heel doms gedaan had. Hij liep zijn fractievoorzitter Gert Jan Seegers, die aan het formeren is met Mark Rutte, ernstig  voor de voeten.

Voordewind met al zijn ervaring was een “flapuit”, volgens zijn bazen in Den Haag.

Joel verwijst daarom voor het onderwerp Hennis voortaan “direct door naar zijn fractievoorzitter”. Hij is kennelijk door Seegers – voor wie een ministerschap lonkt – op de vingers getikt. 

Het is weinig veelbelovend voor de Wilhelmus coalitie dat een ervaren en gewaardeerd Kamerlid niet gewoon kan zeggen wat hij vindt over de benoembaarheid van Hennis als toekomstig minister.

Hij plaatste daar slechts een kanttekening bij, maar dat leidde al tot een openlijke interventie van de politieke leiding en de kwalificatie “flapuit”.

Iedereen mag een mening hebben. Maar een Kamerlid dat zegt wat velen denken? Nee dat kan echt niet.

 

Submit a Comment