Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

Rutte 3: Vernieuwing van de politiek zelf is nodig

Rutte 3: Vernieuwing van de politiek zelf is nodig
Ton F. van Dijk

Na een bijna eeuwigdurende formatie komt er nu een eind aan het langstzittende kabinet sinds WO2: Rutte 2. Hoe mooi is democratie?

De kiezer heeft gesproken en het huidig kabinet wordt vervangen door een nieuwe regering. Met een splinternieuwe en democratische tot stand gekomen agenda natuurlijk. Hoe dat kabinet gaat heten?

Dat wordt gek genoeg: Rutte 3. Puur toeval natuurlijk.

De afgelopen dagen lekten bijna alle beleidsvoornemens van Rutte 3 al uit. Nou ja lekken? Het was vanzelfsprekend een doelbewuste communicatiestrategie om de geest van het volk rijp te maken voor ingrijpende veranderingen.

In het oog springend is de wending van de steven van het schip van staat als het gaat om de aanpak van de hypotheekrente-aftrek.

Die wordt geleidelijk afgebouwd naar 37%, waar die nu nog rond de 50% is. “Geleidelijk” is in dit geval tot 2023. Jarenlang was het H-woord taboe in de politiek. Iets veranderen aan de aftrek van de hypotheekrente werd lange tijd gezien als politiek zelfmoord.

Maar nu dus niet meer.

Onder leiding van een VVD informateur EN een demissionair VVD premier EN een VVD lijsttrekker EN een beoogd VVD formateur EN de toekomstige naamgever van het kabinet, Mark Rutte de derde, wordt het mes ongekend stevig in de rente aftrek gezet.

Ik wil even buiten beschouwing laten of daar goede redenen voor zijn. Dat zal best. 

Maar de vraag die zich toch opdringt: Waarom is dit niet uitgebreid met ons kiezers besproken VOOR de verkiezingen? Zodat wij een democratische uitspraak konden doen over het hypotheekplan.

Eerder genoemde Rutte de derde, schreef er immers NIETS over in zijn VVD verkiezingsprogram.

Hij liet voor de camera’s van RTL uit zijn mond optekenen dat er nu vooral “rust nodig was” waar het ging om het afbouwen van de rente aftrek voor het eigen huis. Kortom: verwacht van de liberalen geen gekke dingen…

En toch is het diezelfde Rutte de derde die nu dus de hardste aanval ooit uitvoert op deze “verworvenheid”. Nogmaals: wellicht met een goede reden. Maar toch echt zonder dat wij eenvoudige kiezers wisten, dat hij dit ging doen.

En dit roept de vraag op wat wij in dit “democratisch” georganiseerde land eigenlijk te vertellen hebben? Wat valt er eigenlijk te kiezen? 

Niet zo heel veel lijkt het soms.

En dat heeft volgens de betrokkenen (die opvallend moeiteloos overgaan van Rutte 2 naar Rutte 3) vooral te maken met het sluiten van compromissen in de onderhandeling met andere partijen. Ons coalitiestelsel is de schuldige.

Daarom was er bijvoorbeeld een half jaar nodig om in een achterkamer te onderhandelen over een maatregel die VOOR de verkiezingen geen onderwerp voor het gesprek met de kiezers was, maar die wel de nodige impact heeft op vele huizenbezitters.

Hoe democratisch is dit stelsel eigenlijk nog? Waar je kunt stemmen tot je een ons weegt, maar altijd een compromis krijgt voorgeschoteld? En waar een beperkte groep politici in een achterkamer wel uitmaakt wat goed voor ons is. En wat niet.

Het lijkt er op dat we steeds minder te kiezen hebben en dat een herziening van ons democratisch proces dringend nodig is.

Mijn voorspelling: politici die dit WEL begrijpen hebben de toekomst. Let maar op!

Submit a Comment