Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 9 August 2022

Scroll to top

Top

4 Comments

Aflosboete: Valse start nieuw kabinet

Aflosboete: Valse start nieuw kabinet
Ton F. van Dijk

De overheid heeft woningbezitters jarenlang verteld dat zij hun hypotheek dienen af te lossen als zij met pensioen gaan.

Immers: de meeste mensen gaan er dan in inkomen op achteruit en in dat geval is het belangrijk dat men de woonlasten nog kan dragen. Het klinkt allemaal voor de hand liggend.

Om mensen te stimuleren niet naar het casino te gaan met hun spaargeld, maar dit te gebruiken voor het aflossen van de hypotheek, beloofde diezelfde overheid een bonus: je hoeft dan geen belasting meer te betalen over je huis. 

Deze belasting wordt ook wel huurwaardeforfait genoemd en is een percentage (.75%) van de WOZ waarde van de woning dat je bij je inkomen dient op te tellen en waar je vervolgens belasting over moet betalen.

De wortel die spaarzame en verstandige huizeneigenaren werd voorgehangen is dus: Als je spaargeld niet consumptief besteedt aan leuke vakanties, dure auto’s en bordeelbezoek, dan beloont de overheid je voor goed gedrag. En hoef je dus geen belasting meer te betalen over het eigen huis.

Dit alles is zelfs vastgelegd in een wet die is genoemd naar oud CDA kamerlid Hans Hillen.

De onderhandelaars van Rutte 3 kwamen waarschijnlijk nog een miljard te kort. Zij keken op het lijstje met maatregelen, dat door de ambtenaren van Financien was aangeleverd. De wet Hillen afschaffen levert precies een miljard op zagen ze. 

En dus besloten ze – heel pragmatisch – om deze wet af te schaffen en in feite een aflosboete in te voeren voor spaarzame huizeneigenaren

Op het moment dat dit besluit werd genomen, toonde het nieuwe kabinet echter z’n ware gezicht.

Het is de onbetrouwbare overheid ten voeten uit. Eerst iets beloven in ruil voor goed gedrag van de burger. Als die burger dat gedrag vervolgens vertoont en niet meer terug kan, alsnog toeslaan en het gewenste gedrag afstraffen met een boete.

Het effect is dat mensen de overheid met een korreltje zout gaan nemen en dat de vermogensplanning van vele deugdzame huizenbezitters in de soep loopt. Vervelende bijkomstigheid: met name duurdere huizen zullen in waarde dalen. 

Het is nu aan de kamerleden van de coalitiepartijen om hier iets aan te doen. Ben benieuwd of dit ook gaat gebeuren.

Comments

 1. Eens met je stelling onbetrouwbare overheid. De maatregel zet ook een enorme rem op het verminderen van de schuldenberg in NL. Nationaal en internationaal wordt daar al jaren voor gewaarschuwd. Zijn we eindelijk goed bezig komt de overheid weer aan.
  Maar een compromis zou zijn de aflosboete afhankelijk te maken van het energielabel. Hoe beter hoe minder. Dan heb je zelf nog enige invloed: geld naar de Belastingdienst brengen, of investeren in verduurzaming van de woning.

 2. Robert

  Voel me genaaid!
  Eindelijk de schuld gereduceerd en hier dus veel spaargeld ingestoken. Wordt je dubbel gestraft. Had beter mijn geld in aandelen kunnen stoppen die een beetje rendement geven, en dan de max hypotheek laten staan. Doe je wat juist is dan wordt je in Nederland gestraft. Zo jammer en verkeerd dit!
  Wat men moet doen is de hypotheek rente aftrek koppelen aan je box 3 vermogen. Geen volledige aftrek boven de 50000 euro. Doel was om de hele hypotheek weg te poetsen, ik bedenk me nu wel als deze regel er door komt. Hufters zijn het!

 3. Mat Verberkt

  Schoonheidsfoutje? Stijlmiddel? Jammer dat in dit stuk een aanname (1 miljard tekort) gedekt wordt met een feit (afschaffen Hillen levert 1 miljard op). Assumption is the Mother of all fuckups. Een TK had geen kwaad gekund. Ook al is het een blog en geen nieuwsproduct.

  • Ton F. van Dijk

   Misschien kun je toelichten wat je bedoelt. Volgens mijn informatie levert het afschaffen van de Wet Hillen ongeveer 1 miljard op. Ik heb gesproken met mensen die direct bij formatie betrokken waren en die aangaven dat er een lijstje was met daarop een aantal maatregelen en wat ze opleveren. De kleinste financiele eenheid is daarbij in principe 100 mio euro.Op dat lijstje stond ook het effect van de afschaffing van de wet Hillen. Verder heb je gelijk dat het geen nieuwsbericht is maar een blog. Mijn bedoeling is om in een niet al te lange tekst een mening weer te geven met betrekking tot een actueel onderwerp. Daar hoort ook een bepaald stijl bij die afwijkt van die van een nieuwsbericht. Het kan zijn dat die stijl je niet bevalt, dat komt natuurlijk vaker voor en daar heb ik ook geen enkel probleem mee. Dank voor je reactie in ieder geval!

Submit a Comment