Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 22 October 2021

Scroll to top

Top

No Comments

Trouw en Anne Faber: De eerlijkste krant van Nederland

Trouw en Anne Faber: De eerlijkste krant van Nederland
Ton F. van Dijk

Er was de afgelopen dagen sprake van een stevige discussie over de wijze waarop sommige media om zijn gegaan met de vermissing van Anne Faber.

Met name de luchtfoto die werd gemaakt door het ANP van de zoekplaats viel bij velen in verkeerde aarde. Ik schreef er zelf ook een stukje over dat op Facebook ongekend veel bijval kreeg.

Daarnaast kreeg RTV Utrecht kritiek, omdat het eerder die week het dreggen naar het lichaam in een vijver (waar ook Anne’s fiets was gevonden) live had uitgezonden op Facebook.

Wat opviel in de discussie is dat de verantwoordelijk hoofdredacteuren nogal defensief reageerden op de kritiek. De baas van RTV Utrecht  liet bij NU.nl  weten dat de zaak nu eenmaal veel belangstelling had van het publiek.

“Dat legt een druk op de redactie om uitgebreid verslag te doen.” Daarom is besloten ook het dreggen uit te zenden. “Daarvoor hebben we naast de kritiek ook veel complimenten gekregen”.

En over de mogelijkheid dat het vinden van het lichaam zo live voor iedereen te zien zou zijn:

“Dat wil je niet live uitzenden. Dat is duidelijk. Wij dachten dat dat risico ook niet zo heel groot zou zijn, maar eerlijk is eerlijk dat heeft bij de beslissing live te gaan geen rol gespeeld.”

Kortom: RTV Utrecht neemt in grote lijnen geen afstand van de wijze van berichtgeving. Datzelfde geldt ook voor het ANP, dat dit weekend haastte om via twitter te melden dat men zeker geen “excuses” had aangeboden voor de luchtfoto.

Wie dat wel deed was de hoofdredacteur van Trouw dat de foto ook publiceerde. Na een gesprek met Wim Hoonhout van de politie Rotterdam, concludeerde men bij Trouw dat de belangen van nabestaanden “onvoldoende gewogen” waren bij de beslissing om de foto te publiceren.

“Wij hadden de mogelijke impact op de nabestaanden en de gevolgen voor het opsporingswerk en vervolging zwaarder moet laten wegen.”

Trouw nam daarmee – als een van de weinige media – duidelijk afstand van de redactionele keuze om de luchtfoto te plaatsen.

Hoewel de hoofdredactie van de NOS binnen een half uur na plaatsing besloot om de gewraakte foto van de nieuwssite te halen (heel goed) legde men daar niet openlijk verantwoording over af.

Dat deed Trouw dus wel. En dat verdient een groot compliment. Ooit was de slogan van Trouw  “Misschien wel de beste krant van Nederland”.

En het moet gezegd: in dit geval is Trouw zeker de eerlijkste krant van Nederland.

Submit a Comment