Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 May 2022

Scroll to top

Top

No Comments

10 zetels voor Baudet: Rutte 3 staat al onder water.

10 zetels voor Baudet: Rutte 3 staat al onder water.
Ton F. van Dijk

Er is al veel gezegd over de kans van Rutte 3 om de eindstreep te halen. Het lijkt een fragiele coalitie. Vier partijen die op voorhand relatief weinig met elkaar hadden.

Omdat er geen alternatief was, leidde de informatie uiteindelijk toch tot een regeerakkoord. En wordt nu naarstig naar de “poppetjes” gezocht.

De democratische legitimatie voor het nieuwe kabinet wordt gevormd door de meerderheid plus een. Rutte 3 heeft precies een zetel meer dan de helft. En dus is ieder kamerlid dat behoort tot een der coalitiepartijen persoonlijk in staat het kabinet op te blazen.

Dit brisante gegeven geeft het parlement een enorme macht de komende regeerperiode. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat het machtsspectrum is verlegd van kabinet naar Tweede Kamer.

Immers als je een tamelijk ruime meerderheid hebt, werkt het klassieke verdeel en heers van de politieke leiding in het algemeen goed. Je hebt dan meerdere dissidenten nodig, die hun steun aan het kabinet intrekken om tot een crisis te komen. En dat gebeurt nu eenmaal niet heel snel.

Maar nu is maar een ontevreden kamerlid van VVD, CDA, D66 of ChristenUnie genoeg voor een ontploffing. Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Het is goed voorstelbaar dat de politiek leiders van drie van de vier regeringspartijen (Rutte uitgezonderd) mede daarom hebben besloten in de Kamer te blijven. Je zou kunnen zeggen dat dit vooral is om die ene dissident binnen boord te houden.

De vraag is dus hoe stabiel dit kabinet daadwerkelijk zal blijken?

Bijkomend probleem werd dezer dagen manifest toen duidelijk werd dat Thierry Baudet en zijn kompaan Theo Hiddema inmiddels op 10 zetels in de peilingen staan. Daarvan halen zij een substantieel aantal weg bij de coalitiepartijen.

Het kabinet is daarmee niet alleen getalsmatig gebaseerd op de kleinst mogelijke meerderheid. Het is nu al een huis dat minder waard is dan de hypotheek die er op rust.

Rutte 3 staat voor het begonnen is al onder water.

Submit a Comment