Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 23 September 2021

Scroll to top

Top

One Comment

Wat kamervoorzitter Arib deed kan echt niet...

Wat kamervoorzitter Arib deed kan echt niet…
Ton F. van Dijk

Wij hebben gelukkig een heel goede kamervoorzitter. Khadija Arib. Dat zij dit belangrijke ambt bekleedt, mag overigens een klein wonder heten.

Arib is immers kamerlid van de PvdA en die partij werd bij de verkiezingen volkomen afgedroogd. En toch mocht Arib aanblijven als kamervoorzitter.

Daar waren twee belangrijke redenen voor.

Allereerst voelt zij het debat doorgaans goed aan en weet ze de vaart erin te houden zonder de kwaliteit uit het oog te verliezen. Ze verstaat het vak en wordt gewaardeerd door het merendeel van haar collega volksvertegenwoordigers.

Hoe anders was dat met haar voorganger Anouchka van Miltenburg van die VVD? Zij was steevast op de meest onmogelijke momenten te dominant aanwezig en verstoorde het debat juist eerder dan dat ze het een dienst bewees.

Na Van Miltenburg was Arib derhalve een verademing.

Andere reden voor de verkiezing van Arib tot kamervoorzitter was misschien wel dat de concurrentie werd gevormd door Martin Bosma van de PVV. Die mocht het in ieder geval niet worden van een meerderheid van de partijen in de kamer.

Daarmee liet men een grote kans liggen om de PVV kiezers te “belonen” voor het feit dat deze partij de een na grootste van Nederland werd. Ik schreef er eerder dit over. Maar het zij zo.

Arib dus. Een goede kamervoorzitter. Gisteren kreeg zij een aanvaring met DENK kamerlid Kuzu. Die maakt aan het eind van een lang debat een “punt van de orde”. Het viel hem op dat Arib vermoeid was en geïrriteerd raakte over zijn bijdrage aan de discussie.

Nu kan Kuzu inderdaad vervelend zijn.

Arib reageerde als een hond gebeten. Ze was naar eigen zeggen helemaal niet vermoeid. Volgens haar was het juist Kuzu die op zijn tandvlees liep.

“Ga toch naar huis”, voegde zij hem daarom tamelijk onparlementair toe. En zij ontnam hem het woord.

Sommige kranten duidden dit vanmorgen als dat Arib de vermoeide Kuzu even een lesje had geleerd. Dat mag zo zijn (het volk houdt nou eenmaal van spektakel) maar de vraag is of een onafhankelijk voorzitter van de kamer in dit geval niet te ver ging.

Het lijkt er wel op. Ik probeer me voor te stellen dat Lodewijk Asscher van de PvdA of een ander prominent lid van ons parlement zoals Buma of Pechtold hetzelfde had gedaan als Kuzu.

Zou Arib dan ook uit haar slof zijn geschoten? Die kans lijkt op voorhand niet heel groot. En dan weten we gelijk, waarom het echt niet kan wat Arib deed.

 

 

Comments

  1. A.J. L'abee

    Omgekeerde wereld: Het was Kuzu die geen enkel respect toonde voor MEVROUW Arib en dan ook nog met suggestieve aantijgingen.

Submit a Comment