Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 26 June 2022

Scroll to top

Top

One Comment

Vakantie Marleen Barth is middelvinger aan Joop den Uyl

Vakantie Marleen Barth is middelvinger aan Joop den Uyl
Ton F. van Dijk

Mijn politieke geheugen begint zo’n beetje met de Haagse krachtpatsers Joop den Uyl en Hans van Mierlo.

De eerste was namens de PvdA gepassioneerd voorvechter van de sociaal-democratie.

De tweede zelfs oprichter van D66 en pleitbezorger van zaken als de “gekozen burgemeester”, referenda en andere bestuurlijke hervormingen.

Beiden leven al een tijdje niet meer.

Maar voor velen zijn zij nog steeds iconische vertegenwoordigers van een tijd waarin politici bovenal idealisten leken te zijn. Niet vies van een streek. Maar wel intens gedreven door het ideaal, dat zij nastreefden.

Het is natuurlijk onmogelijk, maar het zou wel mooi zijn om de twee nog eens te kunnen vragen wat er van geworden is. Van hun politieke legacy.

Hoe is het in 2018 gesteld met de PvdA?

En: wat is er terecht gekomen van D66?

Wat Den Uyl en Van Mierlo daarop zouden antwoorden, weten we natuurlijk niet. En het is altijd gevaarlijk om over zoiets te speculeren.

En toch doe ik dat.

Gezeten op een wolk wijzen de twee anciens politiciens met hun vingers verontwaardigd naar de Malediven.

Daar zitten hun erfdragers op het strand. Lekker in het zonnetje. Onder een palmboom, dat wel.

Senator Marleen Barth is de erfgename van Den Uyl. Oud burgemeester Jan Hoekema die van Van Mierlo.

Ze zijn echt aan vakantie toe.

De sociaal-democrate Barth heeft nog steeds pijn in de vingers van het tikken van driftige mailtjes aan de gemeente Wassenaar. Onderwerp: de huurverlaging van de burgemeestersvilla van 1400 naar 1000 euro.

Geschatte waarde van de woning: 2 miljoen.

De sociaal-liberaal Hoekema heeft vooral pijn in zijn portemonee. Hij heeft net zijn spaarrekening aangesproken om ruim 17.000 euro teveel ontvangen wachtgeld terug te betalen aan de gemeente Wassenaar. Onder druk van de media.

De erfgenamen van Den Uyl en Van Mierlo hebben hun eigen prioriteiten. Ze zijn de kritiek beu. Kleinburgelijk getrut is het.

Gelukkig heeft op de Malediven nog nooit iemand iets gehoord over de erfenis van Den Uyl en Van Mierlo. En over het duo Barth en Hoekema dat met de uitvoering van de politieke testamenten van hun illustere voorgangers belast is.

Lekker rustig.

Laat de bezorgde burgers zich in Nederland maar druk maken. Bijvoorbeeld over de donorwet. Een wet die nipt de eindstreep haalde in de Tweede Kamer. En die nu getoetst wordt in de Eerste Kamer.

Marleen Barth is fractievoorzitter van de PvdA in de senaat. Zij kan helaas niet bij dit belangrijke debat zijn. Want ze viert immers vakantie op de Malediven. “In goede harmonie afgestemd met haar fractie”, zo klinkt het in Den Haag gegeneerd.

Joop Den Uyl kan er natuurlijk niets meer over zeggen.

Maar de middelvinger, die Barth naar zijn politieke nalatenschap heeft gemaakt, door te kiezen voor de Malediven in plaats van Het Binnenhof staat ver af van de morele opdracht, die zij meekreeg van haar voorganger.

Jan Hoekema is al gedwongen vertrokken als D66 burgemeester van Wassenaar, waar men naar verluid “op hem uitgekeken was”.

Dat zelfde geldt nu ongetwijfeld ook in kringen van de PvdA voor senator Marleen Barth, die onvermijdelijk op weg lijkt naar de uitgang van Het Binnenhof.

De plek waar Den Uyl ooit zijn onuitwisbare footprints achterliet.

Foto Joop Den Uyl: PVDA.nl

Comments

  1. yvonne jansen

    Humor en weemoed!Ik moest bij deze column denken aan het fameuze interview met Neelie Kroes en Bram Peper in VN – waarvan ik trouwens eerst dacht dat het niet anders dan fake kon zijn – en hoe zij zich vol d├ędain uitlieten over het burgermansfatsoen…
    Hartelijks, van yvonne

Submit a Comment