Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

F-site | 8 December 2021

Scroll to top

Top

No Comments

D66 Kamerlid en journalist trappen in Twitter Hoax vluchtelingen

D66 Kamerlid en journalist trappen in Twitter Hoax vluchtelingen
Ton F. van Dijk

Mijn verontwaardiging was groot. Op Twitter kwam een aantal oude foto’s voorbij van duizenden vluchtelingen die op een groot vrachtschip zitten. Sommige hangen letterlijk aan de rand van het schip. Gruwelijk.

Het zijn beelden die we inmiddels bijna dagelijks zien. In dat geval van Syrische vluchtelingen die proberen de oversteek naar Europa te maken. Uit angst voor de oorlog die hun eigen land teistert. De vluchtelingencrisis is de meest besproken kwestie van dit moment.

Waarom vielen deze specifieke foto’s dan zo op? Allereerst omdat het beeld op de foto’s ongelooflijk dramatisch is. Zoveel mensen die op een boot krioelen op weg naar? Hoe wanhopig moet je dan zijn?

Maar de foto’s op Twitter vielen nog om een andere reden op: Het bijschrift. 

“Nee dit zijn geen Syriers maar Europeanen. Op de vlucht naar Noord Afrika tijdens de Tweede Wereld Oorlog”


Schermafbeelding 2015-09-26 om 11.41.37

Geen Syriers dus. Maar Europeanen. Dit ging over ons. De Retweet is afkomstig van het D66 Kamerlid Sjoerd W. Sjoerdsma, woordvoerder migratie en asiel voor die partij in de Tweede Kamer. 

Ik hoefde niet lang na te denken. Deze foto’s gaven Europa een nieuw perspectief op de aanhoudende stroom vluchtelingen uit Syrie. Wat als de Afrikanen de duizenden Europeanen in WOII niet hadden opgevangen destijds? Wij werden toen geholpen. Onze opdracht in het nu is dus ook duidelijk: Europa moet ook helpen. 

Indringende beelden zeggen soms meer dan duizend woorden. Zoiets.

En juist om die reden worden beelden ook misbruikt. Want het schip met duizenden Europese vluchtelingen op weg naar Afrika is in werkelijkheid het vrachtschip Vlora uit de gelijknamige Albanese havenstad (de naam staat zelfs achterop) met duizenden Albanese vluchtelingen op weg naar Italie. Het gebeurde in 1991. Een grote menselijke tragedie voor veel Albaniers. Ook een echte vluchtelingencrisis.

Maar met Syrie heeft het allemaal weinig te maken. De sterke en aangrijpende beelden van toen worden gekoppeld aan een politieke boodschap in het nu. “Help de Syrische vluchtelingen, want destijds zijn de Europeanen ook geholpen”.

Het is een HOAX, waar zelf de fractiespecialist van D66 in de Kamer in trapte. En ook een tamelijk doorgewinterde journalist, die stukjes schrijft op deze site. Die journalist ben ik zelf. Mijn naam: Ton F. van Dijk.

Sjoerdsma en Van Dijk dus. Ze willen geloven dat Afrika destijds vele Europese vluchtelingen had opgenomen. En dus drukken ze zonder er bij na te denken op de retweet knop. Zoals dagelijks vele berichten impulsief worden geretweet.

Enkele kritische volgers wezen het Kamerlid en de journalist vanmorgen via Twitter kritisch terecht. Hoe dom kun je zijn? D66 Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma haastte zich dan ook om de kwestie recht te zetten.

Schermafbeelding 2015-09-26 om 11.42.02

En ik dus ook. Bij deze. Mea Culp. Mea maxima culpa,

Submit a Comment